Dr Zoran Živković

Zoran Živković dobitnik Vukove zadužbine


Odbor za nauku jedne od najuglednijih nagrada u Srbiji odlučio je da ovogodišnje priznanje ide Baraninu za knjigu “Mediteranski svetionik”
Edit

Dr Zoran Živković iz Bara dobitnik je prestižnog priznanja Vukova zadužbina za 2019. godinu, prema odluci žirija Odbora za nauku, za knjigu “Mediteranski svetionik” koja je nedavno objavljena u izdanju Matice srpske i Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori, saopšteno je juče.

Nagrada Vukova zadužbina jedno je od najuglednijih priznanja koje se svake godine dodjeljuje u Srbiji, a Odbor za nauku sačinjavaju eminentni akademici, univerzitetski profesori i stručnjaci, a sastoji se od plakete i novčanog iznosa.

“Naravno da me ova nagrada ispunjava osjećanjem ponosa, pogotovo ako se osvrnem na listu dosadašnjih dobitnika. Bez sumnje, to je najprije nagrada jednoj velikoj i izuzetnoj temi kakva predstavlja Mediteran. Ali, u tom svekolikom i neuporedivom mediteranskom ukrštanju istorije i geografije, kao i u mojoj knjizi, svoje posebno mjesto za mene ima prostor Bara i Crnogorskog primorja. Jer, da nema Bara, ne bi bilo ni današnjeg trenutka u mom životu”, kazao je ovogodišnji laureat u svom obraćanju.

Zadovoljan je “što je žiri tako laskavo ocijenio ‘Mediteranski svetionik’” i zbog izdavača, istakao je on.

“Vjerujem da je na žiri sigurno ostavila utisak moja ljubav prema mediteranskom prostoru, tom svijetu prije svih sjetova koja se osjeća u cijeloj knjizi. Uz sve njegove fenomene i osobenosti, o kojima sam svjedočio, u toj složenosti mediteranskog mozaika, ipak, u knjizi me je posebno interesovala ta magična nadtemporalnost mediteranskog duha”, poručio je dr Živković.

Knjiga “Mediteranski svetionik” pruža svojevrstan presjek srpske književnosti inspirisane Mediteranom, navodi se u saopštenju žirija.

Živković je rođen 1958. godine u Novom Sadu. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Baru, a studije Jugoslovenske književnosti započeo je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a diplomirao i doktorirao je na beogradskom Filološkom fakultetu. Bio je dugogodišnji novinar i urednik Radio Bara – “jedan od njegovih prepoznatljivijih glasova (i lica) osamdesetih godina prošlog vijeka”.

Source link

Preporučeno za vas