Ilustracija

Životinje najveće žrtve požara u Australiji


Više od 800 miliona domaćih životinja poginulo je ili na neki drugi način pogođeno požarima u Novom Južnom Velsu, saveznoj državi u kojoj je situacija najgora
Edit

Stotine miliona životinja su uginule, gladuju ili su izgubile stanište  zbog požara koji sedmicama haraju istočnom i južnom Australijom.

Snimci žednih i iscrpljenih koala kojima vodu daju biciklisti ili vozači izazvale su ogroman interes javnosti za posljedice požara po životinje. Do sada je u Australiji izgorjelo više od sedam miliona hektara zemlje, što je površina Češke.

“Najgore je onima koje vidite kako potpuno ukočene sjede na zemlji”, rekao je Džon Grant, portparol organizacije za brigu i spašavanje životinja u divljini (WIRES).  

Više od 800 miliona domaćih životinja poginulo je ili na neki drugi način pogođeno požarima u Novom Južnom Veslu, saveznoj državi u kojoj je situacija najgora, navodi profesor ekologije sa Univerziteta  Sidneju Kris Dikmen. U državi Viktorija, gdje je spaljeno preko milion hektara zemlje, “procjenjuje se da je do 500 miliona životinja, uključujući ugrožene vrste umrlo u požarima”, kazala je Sju Ešton,  direktorica jedine bolnice za koale u Port Makareu.

“Vidimo životinje koje pate od dehidracije, iscrpljenosti i opekotina. Samo u našem području umrle su stotine koala. U jednom malom području koje proučavamo već dugo vremena uginulo je 350 koala  odnosno dvije trećine ukupne populacije”, rekla je Ašton. 

Volonteri WIRES-a udomili su hiljade ptica koje često padaju na zemlju zbog vrućeg vazduha, a zbrinuti su i kenguri, koale i oposume.

Više od 150 hektara zemlje već je izgorjelo na ostrvu Kangaru na jugu Australije, a vlasti procjenjuju da je tamo uginula, ili će uginuli, polovina životinja, uključujući i koale.

Ubiće 10 hiljada kamila jer piju previše vode

kamile
ilustracija(Foto: Beta/AP)

Ubijanje oko 10.000 divljih kamila u Australiji, počeće sjutra jer troše prevelike količine vode i pričinjavaju značajnu štetu u naseljenim sredinama pogođenim požarima i sušom, prenosi agencija Anadolija. Kako se očekuje to će potrajati pet dana.

Lokalna zvaničnica Marita Bejker za list “The Australian“ govorila je o teškim uslovima života.

„Ne osjećamo se dobro, jer kamile dolaze, prelaze preko ograda i kreću se oko kuća. Čak pokušavaju piti vodu iz rashladnih uređaja“, rekla je Bejker.

Iz Odsjeka za okolinu i vodu Južne Australije (DEW) pretpostavljaju kako je oko deset hiljada divljh kamila na tom području pohrlilo prema vodnim resursima, uključujući česme i cisterne. Kako su dodali, hiljade kamila oštetilo je putnu infrastrukturu i predstavljaju opasnost za naselja i stanovništvo.

Rečeno je i kako su pojedine kamile uginule od žeđi ili su jedna drugu pregazile dok su pokušavale doći do vode.

Pretpostavlja se da u Australiji ima više od 1,2 miliona divljih kamila.





Source link

Preporučeno za vas