Zapad osudio aneksiju dijela Ukrajine, Putin na proslavi poručio da će Rusija "pobijediti"

Zapad osudio aneksiju dijela Ukrajine, Putin na proslavi poručio da će Rusija “pobijediti”


Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao je danas Kijev da sjedne za pregovarački sto, ali je upozorio da Moskva neće odustati od novopripojenih ukrajinskih regiona i da će ih Rusija štititi svim raspoloživim sredstvima.

“Nema Sovjetskog Saveza. Prošlost se ne može vratiti. Da, i Rusiji danas više ne treba. Ne težimo ovome. Ali nema ništa jače od odlučnosti miliona ljudi koji, svojom kulturom, vjerom, tradicijom, jezikom sebe smatraju dijelom Rusije”, kazao je Putin u Kremlju na ceremoniji potpisivanja sporazuma sa liderima četiri okupirana ukrajinska regiona.

Putin sa proruskim liderima
Putin sa proruskim liderimafoto: Reuters

Putin je u svom izrazito antizapadnom govoru naveo da Zapad želi da vidi Rusiju kao koloniju, rekavši da Rusija neće da živi pod “tuđim, iskrivljenim pravilima”.

“Polje bitke na koje nas je pozvala sudbina i istorija je polje bitke za naš narod, za veliku, istorijsku Rusiju”, rekao je on.

Put
foto: Reuters

Prema riječima Putina, ruskom društvu je neophodna konsolidacija.

“Danas se borimo da nikome ne padne na pamet da se Rusija, naš narod, naš jezik, naša kultura može uzeti i izbrisati iz istorije. Danas nam je potrebna konsolidacija cijelog društva”, rekao je on, navodeći da Zapad želi da “slomi Rusiju”.

Put
foto: Reuters

On je kritikovao politiku zapadnih zemalja, Beloveški sporazum, Anglosaksonce i ukrajinsku vladu. Po njegovom mišljenju, sada svijet ruši “zapadnu hegemoniju”.

“Zapad je spreman da pregazi sve da bi sačuvao neokolonijalni sistem koji mu dozvoljava da parazitira, u stvari, da pljačka svijet na račun moći dolara i tehnološkog diktata, da ubira pravi danak od čovječanstva, da izvlači glavni izvor nezasluženog blagostanja, rentu hegemona”, rekao je on, dodajući da sadašnji “neokolonijalni sistem mora pasti”.

Put
foto: Reuters

Putin je optužio “Anglosaksonce” da su organizovali eksplozije na gasovodima Sjeverni tok.

“Oni su se okrenuli sabotaži – nevjerovatnoj, ali istinitoj – organizovanjem eksplozija na međunarodnim gasovodima Sjeverni tok, koji se protežu po dnu Baltičkog mora. U stvari, počeli su da uništavaju panevropsku energetsku infrastrukturu. Jasno je svima ko imaju koristi od ovoga”, rekao je Putin, aludirajući prije svega na SAD.

Source link

Preporučeno za vas