Zgrada Skupštine Crne Gore

Zakon o slobodi vjeroispovijesti neustavan?


“Način na koji je izrađen ovaj predlog zakona, odnosno način na koji su formulisane pojedine odredbe, odstupa od principa pozitivne zakonodavne prakse…”
Edit

Predlog zakono o slobodi vjeroispovijesti nije usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom države.

To je konstatovala stručna služba Zakonodavnog odbora koji ocjenjuje zakonitost i ustavnost svih akata o kojima trebaju da raspravljaju poslanici.

Navodi se da pojedine odredbe Predloga zakona nijesu karakteristične za pravni sistem.

“Način na koji je izrađen ovaj predlog zakona, odnosno način na koji su formulisane pojedine odredbe, odstupa od principa pozitivne zakonodavne prakse…”

U tom mišljenju zakonodavnog odbora piše da predloženi zakon sadrži nedostatke.

Pozvali su se na član 1 stav 2 Ustava koji propisuje da je Crna Gora građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde zasnovana na vladavini prava, dok je članom 145 propisano da zakon mora biti saglasan sa Ustavom.

Navedeno je da je članom 62 i 63 predloženog zakona predviđeno da vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice koji su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. državna su svojina.

“U Ustavnom poretku Crne Gore pravo svojine se može oduzimati samo uz pretpostavke propisane članom 58 stav 2 Ustava, a ustavna zaštita prava svojine podrazumijeva obavezu države da pravo svojine štiti, odnosno da ga ne povređuje. U skladu sa tim zakonodavac ne može da ugrozi pravo svojine kao takvo posebno ili neposredno”, navodi se u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Predlog zakona uvršten je u proceduru na sjednici koja je zakazana za 24. decembar, a tim povodom za sjutra je u nikšiću zakazan crkveno-narodni sabor u Nikšiću.

Source link

Preporučeno za vas