Ministar garantuje redovnost isplate plata i penzija

Za opoziciju budžet izborni, vlast tvrdi da je razvojni


Predlogom budžeta za narednu godinu državna kasa je projektovana na 2,57 milijardi eura
Edit

Skupština je završila raspravu o predlogu zakona o  budžetu za 2020. godinu  koji je opozicija ocijenila kao izborni i koji se bazirana na  daljem zaduživanju, dok u vladajućoj kolaciji smatraju da je on on razvojni.  

Predlogom budžeta za narednu godinu  državna kasa je projektovana na 2,57 milijardi eura 

Ministar finasija Darko  Radunović je kazao da  projektovani budžet omogućiti stabilnost javnih finansija i nastavak države u dalja ulaganja u svim sektorima, posebno zdravstvu, obrazovanju, nauci, poljoprivredi….

“Predloženim budžetom ulaže se u razvoj, dok su neproduktivni troškovi odnosno službena putovanja, reprezentacije, gorivo i nabavke, umanjeni kod svih organa državne administracije, izuzev kod inspekcijskih i policijskih službi. U narednoj godini projektuje se značajno povećanje prihoda budžeta uslovljeno rastom ekonomske aktivnosti, daljim sprovođenjem mjera fiskalne konsolidacije, intenzivnijom borbom protiv sive ekonomije i kroz pojačan nadzor službi”, kazao je Radunović.

Poslanik DF-a Nebojša Medojević je istakao da država ekonomski rast bazira na pozajmljenom novcu, kao i da postoji “paralelni budžet koji se finansira od prodaje oružja i droge”.
“Ovo je budžet izborne godine i u njemu su stavke pomoću kojih DPS treba da pobijedi na izborima, a na račun poreskih obveznika”, naglasio je Medojević

Raško Konjević (SDP) j rekao da je Vlada zaboravila na penzionere jer nije predložila da Skupština usvoji već pripremljene izmjene zakona o PIO kojima najniža penzija treba da se poveća sa 128 na 148 eura.

“Rastu plate u javnom sektoru i to je politička baza koja daje glasove DPS-u. Limit potrošnje prema Fisklanoj strategiji i Smjernica makroekonomske politike je 800 miliona u narednoj godini, a u predlogu budžeta imamo 200 miliona više”, kazao je Damjanović.

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović je istakao  da predloženi budžet je odraz ekonomske politike koja  se vodi u ovoj državi, koja ne stvara suficit i “živi na crtu”, dok je poruka Borisa Mugoše (SD) da će izvorni prihodi u narednoj godini rasti i da će ih pratiti kontrolisana potrošnja. 

Poslanik DPS Predrag Sekulić kazao je da je Crna Gora 2015. godine imala skoro 300 miliona deficita u budžetu, a danas je to nepunih jedan odsto, odnosno oko 50 miliona eura i da je to pozitivan rezultat.

Source link

Preporučeno za vas