Za likovnu nagradu „Ilija Šobajić“ pristigla 42 rada

Za likovnu nagradu „Ilija Šobajić“ pristigla 42 rada


Foto: „Muzeji i galerije“ Nikšić

Foto: „Muzeji i galerije“ Nikšić

Javna ustanova (JU) „Muzeji i galerije“ Nikšić, 20. septembra, u 19 časova, u holu Sportskog centra, organizuje izložbu radova umjetnika učesnika konkursa za likovnu nagradu „Ilija Šobajić“. Na konkurs su pristigla 42 radova, a po odluci tročlanog žirija u sastavu Ratko Odalović, Veselin Barović i Mirko Toljić, nagrada će biti dodijeljena umjetniku čiji se rad izdvojio svojom estetikom. Nagrada se sastoji od plakete i novčanog dijela.

Kako su najavili iz JU „Muzeji i galerije“ izložbu će muzički obogatiti muzička grupa koju čine: solistkinja Evgenija Petkovski, pijanistkinja Anastasija Čalak, i violonistkinje Maja Mijanović i Magdalina Knežević.

„JU ‘Muzeji i galerije’ Nikšić, povodom 70. godišnjice od upokojenja umjetnika Ilije Šobajića, planirala je i ostvarila više programskih aktivnosti vezanih za njega i njegovu širu porodicu, koja je, kao jedna osobena zajednica, u kulturnom, privrednom, prosvjetnom i uopšte javnom životu, po svojoj preduzimljivosti, iznalaženju rješenja i organizovanju pojedinih ustanova, ostavila neizbrisiv trag u pretvaranju turske kasabe, kakav je Nikšić bio poslije oslobođenja od Turaka 1877. godine, u moderan grad sa bogatim kulturnim sadržajima“, stoji u tekstu koji je za prateći katalog napisala direktorica JU „Muzeji i galerije“, Vesna Todorović.

Ustanovljena nagrada, kojom se odaje počast Iliji Šobajiću je, prema riječima Todorović, i način da ustanova na čijem je čelu pokaže da „podržava i pomaže umjetnost i umjetnike koji na poseban i upečatljiv način, likovnim jezikom, ukazuju na suštinu i smisao, na svu složenost, ljepotu, a i protivurječnost ljudskog života i čovjekovog kretanja kroz prostor i vrijeme“.

U tekstu je direktorica „Muzeja i galerija“ podsjetila na istaknute nosioce kulture iz porodice Šobajići: Maksim,a osnivača Čitaonice i Biblioteke, književnika, sakupljača narodnih umotvorina, arheologa i hroničara Nikšića, Sima, političara, istaknutog člana Narodne stranke i narodnog poslanika, pripovijedača i publicistu, osnivača i urednika Narodne misli, Petra, etnograf, Iliju, akdemskog slikara, grafičara, Bekicu, dramskog pisca, novinara, glumca i muzičara, pokretača Pozorišnog društva Hercegovački dom i Pjevačkog društva Zahumlje, Branka, osnivača Bioskopa u Nikšiću, kao i potpredsjednika Pjevačkog društva Zahumlje, organizatora tamburaškog zbora i pleh muzike, Dana, gradonačelnika Nikšića i pokretača izgradnje gradskog vodovoda…

„S obzirom na to da Ilija Šobajića, kao rodonačelnik crnogorske grafike i crteža, zajedno sa Anastasom Bocarićem, Špirom Đuranovićem, Mihailom Vrbicom, Špirom Bocarićem, Markom Brežaninom, pripada prvoj generaciji akademski školovanih crnogorskih slikara, i da se najveći dio njegovih likovnih radova čuva u našem muzeju, ovu godišnjicu smo iskoristili da podsjetimo likovnu publiku na ovog značajnog umjetnika i da na nov i savremen način pokušamo da vrednujemo njegovo djelo“, obrazložila je Todorović razlog ustanovljenja likovne nagrade „Ilija Šobajić“.

Podsjetila je da su početkom godine organizovali izložbu radova Ilije Šobajića u Legatu Petra Lubarde u Beogradu, kao i da je nedavno je izašla iz štampe monografija „Ilija Šobajić – između istorijskog i mitskog“, koju je napisao slikar kustos Luka Đukanović. Knjiga je promovisana u Nikšiću, Beogradu i na Cetinju.

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas