Vulin o pismu vladike Teodosija: Ako ne pomažete, ne odmažite


Ne postoji gotovo rešenje za Kosovo i Metohiju i da bi o njemu, uopšte, mogli da govorimo i bilo bi dobronamerno da svi sačekamo da se rešenje vidi, da se ponudi, pa da se tek onda izjasnimo o njemu, navodi se u izjavi Vulina.

"Žao mi je što vladika Teodosije nije bio tako glasan kada je Vuk Jeremić izbacio Unmik sa prostora Kosova i Metohije, kada je izbacio UN i doveo Euleks. Mogao je da piše i otvorena pisma kada su Jeremić i njemu slični pravili granicu na prostoru Kosova i Metohije, i kada su se dogovarali sa Evropljanima, a lagali Rusiju i sve one koji su hteli da nam pomognu", istakao je Vulin.

I potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović je komentarisao, kako je rekao, napade ljudi koji su svedoci stanja na KiM na predsednika Aleksandra Vučića u trenutku kada pokušava da izbori nemoguće.

Episkop raško-prizrenski Teodosije smatra da bi podela koja se pominje u vezi rešenja Kosova i Metohije, kao i svaka druga razmena teritorija u istoriji, dovela do masovnog iseljavanja Srba s juga KiM i stradanja vekovima stare duhovne i kulturne baštine našeg naroda. 

Vladika je nedavno, u otvorenom pismu, istakao da su sve učestalije izjave političara iz Beograda i Prištine o teritorijalnoj podeli Kosova neodgovorne i da izazivaju strah kod srpskog stanovništva. To bi, prema njegovom mišljenju, dovolo do novog egzodusa Srba.

"Srbija nije ničiji trojanski konj"

Srbija je samostalna zemlja, sama donosi svoje odluke, nije ničiji "trojanski konj" i niko ne može u njeno ime da odlučuje, niti da je koristi za svoje sukobe, izjavio je Vulin.

Vulin je to rekao komentarišući izjavu evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana da Kina od pojedinih balkanskih zemalja, budućih članica EU, pravi "trojanske konje" u toj organizaciji.

Vulin, koji se juče vratio iz višednevne zvanične posete Kini, istakao je da bi voleo kada bi se EU, baš kao sve velike sile, uzdržale od toga da Srbiju stavljaju u kontekst svoje politike i svojih potreba.

"Kina nikada od Srbije nije tražila ništa. Nije tražila da priznamo Kosovo, nikada nije tražila da promenimo svoj politički sistem, da nekome uvedemo sankcije, nikada nije tražila da promeni svoju politiku ili da uradi bilo šta što nije u najvišem interesu Srbije. 

Voleo bih kada bi se i EU ponašala sa nama na isti način. Srbija je samostalna zemlja, sama donosi svoje odluke i voleo bih da sve velike sile to prihvate i razumeju. Upravo zato smo i vojno neutralni, zato što nećemo da bijemo tuđe ratove, zato što nećemo da učestvujemo u tuđim sukobima", naglasio je Vulin.

Prema njegovim rečima, ako EU ima problema sa Narodnom Republikom Kinom, neka to rešava sama.

"Srbija nema ni jedan problema sa Narodnom Republikom Kinom, nikakav sukob i ni jedno otvoreno pitanje sa Kinom, i osim iskrenog prijateljstva i pomoći na kojoj smo beskrajno zahvalni, mi sa Kinom nemamo nista drugo", poručio je Vulin.Izvor

Preporučeno za vas