Vulin: Istinu o Srebrenici potvrđuju i ratni neprijatelji

Vulin: Istinu o Srebrenici potvrđuju i ratni neprijatelji


Komentarišući poverljiva dokumenta koja je objavila britanska vlada, Vulin je rekao da je "2015. godine Vlada Velike Britanije zatražila rezoluciju SB UN o genocidnosti Srba zbog zločina u Srebrenici".

"Godine 2020. objavljeni su dokumenti Vlade Velike Britanije u kojima se potvrđuje da su snage Nasera Orića izazvale sukob u Srebrenici i da rukovodstva Republike Srpske i Srbije nisu ni na koji način organizovale i naredile zločine, kao i da je u pitanju zločin, a nikako genocid", naveo je Vulin.

On je istakao da je istina o građanskom ratu u SFRJ dugo bila sakrivena, ali ne može da bude sakrivena zauvek i upitao da li će i posle objavljivanja dokumenata Vlade Velike Britanije organizacije za zaštitu ljudskih prava, mediji i svetski forumi nastaviti da vređaju Srbe.

"Da li će majke Srebrenice pitati svog heroja Orića šta je i po čijem nalogu uradio? Da li će pitati Bakira Izetbegovića zašto Alija nije zaustavio napade na Srbe i održao reč o Srebrenici kao demilitarizovanoj enklavi? Da li će partije u BiH i sada pokušavati da donesu zakon o kažnjavanju svakog ko osporava genocid u Srebrenici, i da li će organizacije za zaštitu ljudskih prava, mediji i svetski politički forumi osuditi Vladu Velike Britanije za sakrivanje istine? I da li će se preispitati zvanična verzija Markala ili Račka?", pita takođe ministar Vulin.

On smatra i da Srbija i Republika Srpska treba da zatraže, ili ako se svi ogluše o njihov zahtev, same organizuju novu međunarodnu komisiju o građanskom ratu u BiH i Srebrenici.

"Predugo su Srbi nosili teret laži o genocidu i zločinima za koje su kažnjeni iako ih nisu počinili. Srbi i njihovi prijatelji su znali istinu, sada im to potvrđuju i ratni neprijatelji, nije uteha ali jeste priznanje", rekao je Vulin.

Napad snaga bosanskih Srba na Srebrenicu u julu 1995. isprovociran je od bošnjačke strane, a Pale nisu imale plan da se osvoji enklava, već je do napada došlo na inicijativu lokalnog komandanta, navodi se u deklasifikovanim dokumentima britanske vlade, koji su objavljeni na sajtu Nacionalnog arhiva te zemlje.

U zvaničnom dokumentu Ministarstva odbrane te zemlje od 11. jula 1995. godine opisuju se događaji koji su prethodili dešavanjima u Srebrenici, kao i reakciji holandskog UN bataljona nakon što su u nju ušle trupe Vojske RS, preneli su juče banjalučki mediji.Izvor

Preporučeno za vas