Vučić: Zastupam jedino interese Srba i Srbije


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da u pregovorima sa Prištinom pokušava da izvuče najviše što može za srpski narod. Navodi da za razliku od onih koji ga kritikuju zastupa jedino interese Srba i Srbije.

"Govoriću na ozbiljan način o srpskim interesima, ne zastupam albanske interese, zastupam srpske interese. Ne mogu da govorim o tome da sam veliki zastupnik interesa ljudi iz Kačanika, Štimlja, Glogovca, ali mogu da kažem da sam zastupnik interesa Srba i Srbije", rekao je Vučić novinarima u Nikincima.

Rekao je da će se uvek zalagati za to da crkva i država budu odvojene, ali da mu neće smetati da crkveni velikodostojnici iznesu svoje mišljenje, čak i kada se razlikuje od njegovog.

"Izaći ću sa idejama za koje mislim da su najbolje za budućnost", rekao je predsednik. Dodao je, međutim, da za nas lepog i povoljnog rešenja što se tiče Kosova i Metohije nema i da to narod treba da zna kao i da je bolje da imamo nešto nego da nemamo ništa i da će se on za to boriti.

Napomenuo je i da je jasno da bilo kakvog rešenja u kojem Srbi mogu bilo šta da dobiju nema bez Amerikanaca, kao ni Evropljana i Rusa i da je to ono što je veoma važno.

Govoreći o onima koji kritikuju njegovu politiku kada je reč o Kosovu, Vučić je rekao da se oni svojevremeno nisu setili da daju slične komentare kada su neki drugi postavljali granice na Jarinju i Brnjaku, kosovske lične karte, davali legitimizaciju samoproglašenoj nezavisnosti pred Međunarodnim sudom pravde, dok prebacuju razne stvari njemu koji se bori da nešto uradi.

Vučić je rekao da Savez za Srbiju, čije je formiranje najavljeno, čini više od deset stranaka bivše vlasti, da nemaju nikakvu odgovornost i da žele da sprovedu lustraciju, jer znaju da ne mogu da pobede na tržištu, pošto ih "narod neće", "pa bi da zabrane drugima da se bave istim poslom".

Promena demografske slike 

Predsednik je rekao da nisu potrebna nikakva posebna saznanja da bi se videla promena demografske slike na jugu centralne Srbije.

"U Bujanovcu je ranije bilo više od 50 odsto srpskog stanovništva, a danas je 41 do 42 odsto", objasnio je Vučić upitan da prokomentariše informacije da Albanci na isti način kako su "osvajali" Kosovo, kupovinom nekretnina za veliki novac, pokušavaju da nasele jug Srbije.

Rekao je da je video kako su se Albanci strašno zabrinuli zbog njegovih reči da Srba ima sve manje u Čaglavici, Bresju i Kosovu Polju, te da je Glas Amerike, brojao Srbe.

"Što ne kažu koliko je Srba bilo u Čaglavici, Kosovu Polju, Bresju. Pogledajte da li u Bresju ima danas jedan ili dva srpska stana", rekao je Vučić.

Naveo je da je problem u Srbiji što ne volimo da sagledamo istinu, šta kaže svet, već volimo da čujemo samo ono što o sebi kažemo.

"To nikada nisam razumeo. Ja sam rekao suštu i pravu istinu. Što Glas Amerike nije kazao koliko je Srba prodalo kuće u Čaglavici i po kojoj ceni, na kakav način, kao i kako Albanci napadaju danas južni deo iz pravca Lipljana", upitao je predsednik.

Vučić je ukazao da država kroz različite fondove pokušava da spreči prodaju srpske zemlje oko manastira Gračanice.

Povodom pljačke crkve u selu Babin Most u opštini Obilić, Vučić je rekao da se traži mehanizam za zaštitu srpskih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, posebno onih južno od Ibra, gde Srbi nisu većina ili žive u enklavama, i da će ta tema što pre biti pokrenuta.

Vučić je rekao da kosovski Albanci to rade iz čistog besa i gneva, jer oni to već odavno računaju kao svoje i to im smeta. "A najviše im smeta sever pokrajine… Ja sam ponosan na to što me nazivaju sotonom i đavolom i nikakav problem sa tim nemam, jer to onda znači da nešto dobro radim za srpski narod", rekao je Vučić.

Povećanje penzija od novembra

Predsednik Vučić je najavio da će penzije biti povećane pre kraja godine, najverovatnije od novembra i rekao da se nada da će i plate biti povećane još ove godine.

Vučić je naveo da je juče razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim, dodajući da neće biti potreban rebalans budžeta za povećanje penzija.

"I oni sa najvećim penzijama imaće značajno povećanje, oni koji su imali 90.000 imaće 100.000 dinara sada. Svi će imati veće penzije nego ikada", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da mu je posebna želja da se povećaju penzije onima koji su primali do 30.000 dinara jer su dali najviše za našu zemlju trpeljivošću i strpljenjem.

Vučić se osvrnuo i na borbu protiv kriminala. Poručio je da će država imati još žešće i ozbiljnije akcije, da "pokaže ubicama i kriminalcima da Srbija nije pogodno tle za njihovo delovanje".

Upitan o bezednosnoj situaciji u Srbiji, imajući u vidu ubistvo advokata Dragoslava Ognjanovića, Vučić je rekao da misli da je ona dobra, i bolja nego 2001, 2002. ili 2011. godine, što se, kako kaže, vidi po smanjenom broju ubistava.

Međutim, on je rekao da ga brine "rat dva klana" oko tržišta narkotika i da to postaje nešto sa čime država mora na brutalniji način da se obračuna.

Vučić je rekao i da je izjava Vjerice Radete o smrti predsednice Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidže Mehmetović neprimerena i porodici preminule u ime Republike Srbije izrazio je saučešće.Izvor

Preporučeno za vas