Vučić: Velika pobeda, EMS ostaje na Kosovu

Vučić: Velika pobeda, EMS ostaje na Kosovu


ENTSO-E je odbio zahtev Prištine da preuzme od Srbije elektromrežu, tj. distribuciju struje na severu Kosmeta.

Nakon vežbe na Pešteri predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je odneta mala pobeda koja mnogo vredi – "pobedili smo ih u ENTSO-E u glasanju, iako smo mislili da nemamo nikakve šanse".

"Zahvalan sam beskrajno Viktoru Orbanu. Mađarska je priznala nezavisno Kosovo, ali je glasala za Srbiju, odnosno protiv njihovog predloga, nije čak bila ni uzdržana. Rumunija je glasala za nas, Bugarska je glasala za nas iako je priznala nezavisno Kosovo, hvala im. Grčka je glasala za nas, BiH je glasala za nas", rekao je Vučić novinarima.

Prvi put, istakao je Vučić, Makedonija i Crna Gora su bile uzdržane.

"Ovoga puta oni nisu uspeli da učine sve što su planirali u energetskoj agenciji. Za nas je to manje zvučno od Interpola, ali je za naš narod na severu KiM bilo verovatno važnije i značajnije od Interpola", naveo je Vučić.

Posebno je zahvalio Ištvanu Pastoru, mađarskoj i bugarskoj vladi i svima iz kvadrilaterale. 

"Hvala premijeru Orbanu i Mađarskoj, glasaju za nas i najsnažnije podržavaju Srbiju. To ne bi moglo da bude bez značajnog uticaja Mađara iz naše zemlje i još jednom hvala Pastoru", istakao je Vučić.

Za njih je to mali poraz, ali za nas velika pobeda, poručio je predsednik i istakao da je pravda bila na našoj strani, "jer nije bilo fer da nam to urade".

Vučić je u četvrtak upozorio da Evropljani pokušavaju protivpravno da izbace Srbiju iz energetske mreže za sever Kosova.

"U nacrtu energetskog sporazuma bilo je jasno da mora da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO), koja bi osnovala dve mešovite kompanije na severu. One bi bile prenosnik do albanskog operatera iz Prištine. Pošto nije formirana ZSO, krivicom Prištine, oni nama hoće to da otmu – da nam otmu pravo da transferujemo struju, da izgubimo jedan dalekovod prema Makedoniji, dva dalekovoda prema Albaniji, tri prema Crnoj Gori", rekao je tada Vučić za RTS.

Naveo je i da će direktorka Elektromreže Srbije Jovana Matejić imati njegovu punu podršku i da Srbija neće sprovoditi odluke u vezi sa energetskom mrežom.

ENTSO čine 43 operatora prenosnog sistema električne energije iz 36 zemalja Evrope. ENTSO je nedavno naveo da "radi na obuci o mrežnim kodovima koji će biti otvoreni za zemlje koje nisu njene članice – za Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju i Kosovo".



Izvor

Preporučeno za vas