Vučić: U Beogradu sledi istorijski susret

Vučić: U Beogradu sledi istorijski susret


"Biće to istorijski susret zbog onoga što ćemo do tada završiti", rekao je Vučić posle trojnog sastanka sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, Zoranom Zaevom i Edijem Ramom.

Predsednik je novinarima rekao da je dogovorena veća uzajamna saradnja službi i organa za vanredne situacije, zajedničko delovanje vatrogasnih i policijskih jedinica u slučaju požara, poplava, zemljotresa…

Vučić je naveo da je dogovoreno i postojanje jedinstvene datoteke: "Biće umreženi sistemi da možemo da pomogneno jedni drugima i odmah i reagujemo i da svi kapaciteti budu dostupni svima."

"Ja mislim da će sledeći susret biti u Beogradu krajem januara, to će biti istorijski susret. Konkretizovaćemo do kraja godine da samo sa ličnom kartom može u Albaniju i obrnuto i Severnu Makedoniju. Ako Albanac pređe granicu, dovoljno je da ima mobilni, dobije evidencioni broj i prijavi se da želi da radi, to je revolucija", navodi predsednik.

Kreiran je, kaže, i softver za jedinstveno tržište rada, što će, napominje, omogućiti i veće privlačenje investitora.

Kaže, takođe, da će na graničnom prelazu Tabanovci biti povećan broj prilaznih traka i carinskih vaga, a da je od 1. decembra usporavljena fitosanitarna inspekcija.

"Pokušaćemo dodatno da se približimo u carinama", najavio je predsednik i rekao da je cilj da carine rade 24 sata dnevno.

Kako kaže, na sastanku je bilo reči i o ovlašćenim ekonomskim operaterima koji ne moraju da pregledaju kamione sa robom na samom prelazu već mogu i pre ili posle prelaza.

"Mogu da razumem Prištinu, ali zašto BiH neće…"

Predsednik Srbije rekao je da razume odsustvo Prištine, ali njegova pamet, kaže, ne dopire dotle zašto nema Sarajeva, kojem su ovi dogovori, ističe, svakako u interesu.

"Razumem kad neko iz Prištine kaže da postoje politički razlozi, ‘mrzimo Srbiju, jer Srbija neće da prizna Kosovo’. To ne mogu da opravdam, ali mogu da razumem da se nalaze u produžetku izborne kampanje i da nisu sigurni da li će formirati vladu, pa ja to tumačim na taj način, iako nije dobro kada se ponašate kao partijski orijentisani, a ne brinete o interesima, kako vi kažete, zemlje, kako mi kažemo, pokrajinskih organa vlasti, svejedno je, to su malo viši interesi i važniji od interesa partije", rekao je Vučić. 

Poručuje da je zadovoljan sastankom:

"Dobro sam ‘izračunao’ srpske interese, poštujem region i volim region, ali moj posao je da vodim brigu o interesima Srbije", istakao je.

Kad je reč o Crnoj Gori, pre neko veče je, kaže, razgovarao sa predsednikom Đukanovićem.

"I sutra ćemo otvoreno razgovarati. Bilo bi dobro, važno. Ja ne krijem da oni to mogu da odbiju, svako može da odbije, nikoga ne moramo da molimo, ali mislimo da bi to bilo dobro, za Crnu Goru i za ceo region", rekao je Vučić posle trojnog sastanka u Tirani.Izvor

Preporučeno za vas