Vučić: Projekat "Milijardu evra u zdravstveni sistem"

Vučić: Projekat "Milijardu evra u zdravstveni sistem"


Vučić je, nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, rekao da će taj novac biti uložen u sve tipove zdravstvenih ustanova. 

Oko 235 miliona evra ide u opšte bolnice, oko 430 miliona u kliničke centre, 54 dodatna miliona evra namenjena su Tiršovoj 2, još 100 miliona u 11 klinika i oko 200 miliona u domove zdravlja.

Vučić je rekao da će se to uložiti u 2019, 2020. i 2021. godini. 

Predsednik je najavio i da će do 1. maja u sedam gradova Srbije krenuti izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

U obraćanju medijima, nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i resornim ministrima, rekao je da se za subvencionisane stanove prijavilo ukupno 23.423 pripadnika snaga bezbednosti, uključujući one koji nemaju adekvatan smeštaj.

Prva faza predviđa 8.086 stambenih jedinica, čime se trećina prijavljenih lica zbrinjava, rekao je predsednik.

"Već u narednih mesec dana krenućemo u izgradnju u Vranju i Nišu. Zatim slede Kraljevo, Kragujevac i Sremska Mitrovica, pa Novi Sad i Beograd", objasnio je Vučić.

Istakao je da bi trebalo da bude gotovo u 2020. godini.

"Zahvaljujući reformama, prilika za pristojan život" 

Vučić je naveo da će Srbija morati da "raširi" svoju vojsku po celoj Srbiji, a ne samo da je ima u nekoliko gradova i najavio da će se posebno zalagati i za poboljšanje situacije medicinskih sestara.

"Neki koji su nam želeli toliko dobro, prodavali su priču o interoperabilnosti, koju ne razumem ni dan danas. Uveli su nam neku čudnu situaciju da nemamo vojnika u Užicu, Prijepolju, imamo na istoku nebranjene granice, na zapadu zemlje nemamo ni 110.000 vojnika u čitavom Podrinju", objasnio je on.

Takođe je rekao da ćemo morati malo svoju zemlju da razvijamo i kroz te sisteme.

"Zahvaljujući reformama, došli su na red ljudi koji svakog dana rade za svoju zemlju, koji nemaju velika primanja, a koji će dobiti sada priliku za pristojan život", naglasio je on.

Rekao je da, kada se bude spremala druga faza, koja predviđa 10.000 stambenih jedinica, treba razmišljati i o drugim kategorijama.

Preneo je da je predložio da se razmišlja o tome šta uraditi dodatno za zdravstvo, posebno za medicinske sestre.

"Lično ću se zalagati da medicinske sestre dobiju najveće povećanje plata. One rade najteži posao, najviše se muče", ukazao je predsednik dodajući da nam ti kadrovi nedostaju.Izvor

Preporučeno za vas