Vučić pred SB UN: Priština ugrozila sve Srbe na Kosovu

Vučić pred SB UN: Priština ugrozila sve Srbe na Kosovu


21.40 – Hašim Tači je rekao da se "ništa vanredno nije dogodilo prošle nedelje" na Kosmetu. Odluka o formiranju vojske je čak zakasnila pet godina i nije pogrešna odluka, rekao je Tači i dodao da su kasnili jer su "čekali dobru volju onih koji to nisu pokazali".

21.35 – Predsednik Srbije je na srpskom poručio građanima na Kosmetu da će Srbija uvek biti uz njih.

21.18 – Vučić je na engleskom jeziku rekao da je zabrinut i uplašen za budućnost ne samo srpskog naroda i Srbije, već celokupne regije. Ne slaže se sa uobičajenim frazama da "obe strane treba nešto da učine", jer je Beograd sproveo sve što je dogovoreno.

21.10 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je stigao na sednicu Saveta bezbednosti. Zvaničnik Unmika Žan Pjer Lakroa predstavio je ambasadorima poslednje događaje na Kosovu i Metohiji, od glasanja u Interpolu do transformacije KBS-a u "vojsku Kosova".

Sednici Saveta bezbednosti prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i kosovski predsednik Hašim Tači.

Podsekretar UN za mirovne operacije Žan Pjer Lakroa predstavio je poslednja dešavanja na Kosovu i Metohiji. Istakao je da su dodatno narušeni odnosi Beograda i Prištine, kao i da nije bilo napretka u dijalogu u kojem posreduje Brisel.

"Zabrinuti smo zbog situacije na terenu, posebno na severu Kosova, i zato je neophodno da Priština i Beograd izbegnu bilo kakve korake koji bi mogli da dodatno pogoršaju situaciju, već radije da nađu načine da poboljšaju dijalog i međusobne odnose", rekao je Lakroa otvarajući vanrednu sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji.

U obraćanju koje je usledilo, predsednik Vučić je ukazao da Priština nije sprovela ono što je bilo dogovoreno Briselskim sporazumom i nabrojao sve tačke sporazuma koje je Beograd sproveo u delo.

Ističe da zbog toga ne prihvata uobičajene fraze da "obe strane treba nešto da urade".

Rekao je da je Priština uvela najpre takse od 10 odsto, a kada je videla da je albanska javnost dobro reagovala, podigli ih i na 100 odsto.

"Oni su čak ubili svaki vid trgovine između centralne Srbije i Kosova i, štaviše, ugrozili celu srpsku zajednicu, jer je to jedini način za njih da zarađuju, da prežive, dobiju lekove, i to je oduvek bio jedini način da prežive. Prekršili su sve sporazume na koje se poziva čak i EU", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo i da ne postoji pravno opravdanje za formiranje "vojske Kosova", čak ni u kosovskom ustavu, koji Srbija ne priznaje. U njemu se navodi da su za formiranje vojske potrebni i glasovi Srba, koje nisu dobili.

Kada je reč o zahtevu Prištine za članstvo u Interpolu, Vučić je rekao da je Srbija branila svoj suverenitet, u skladu sa Poveljom UN. Govorili smo im da ne idu pred Interpol, Unesko i ENTSO-E, rekao je Vučić.

"Srbija je uvek spremna da nastavi proces dijaloga, želeli bismo da pozovem i UN da preuzmu veću ulogu u budućnosti, nemamo ništa protiv dijaloga pod pokroviteljstvom EU, ali želimo da se UN više uključe, da vidimo korake koje će preduzeti Priština, moraju da povuku takse i druge poteze i naći ćemo način da obezbedimo sigurnosti našeg naroda", rekao je Vučić.

Za kraj je na srpskom poručio narodu na Kosmetu da će Srbija uvek biti uz njih.

"Dame i gospodo, braćo Srbi i sestre Srpkinje, želim da vam se zahvalim na svemu što ste izdržali, mukama kroz koje ste prošli, i da vam poručim da je Srbija uz vas i da će uvek biti uz vas", zaključio je Vučić.Izvor

Preporučeno za vas