Vučić: Ne bih potcenio Junkera i njegove procene


Istakao je da će Srbija i dalje igrati važnu ulogu u očuvanju mira u regionu.

"Mi ćemo čuvati mir, prelazićemo preko provokacija iz regiona, čuvaćemo i sebe i druge", rekao je srpski predsednik.

Povodom različitih medijskih napisa, koji su Junkeru pripisivali sklonost alkoholu, Vučić je rekao da je reč o veoma ozbiljnom i vrednom čoveku, političaru koji je više puta ubedljivo pobeđivao u svom Luksemburgu na izborima, i o fantastičnom znalcu ekonomije.

Predsednik Srbije je ocenio i da Albanija, odbijanjem srpskog novca u postupku prodaje "Telekoma Albanije", šalje pogrešnu poruku, poruku da investitori nisu dobrodošli.

"Čuo sam od naših predstavnika da smo dali najbolju ponudu, a da je ministar telekomunikacija Albanije rekao da Srbija ne može da kupi ‘Telekom Albanije’. Hoće da kaže da srpski novac nije dovoljno dobar, što bi bilo zastrašujuće", rekao je Vučić i dodao da ipak čeka zvanične podatke.

Istakao je da bi tako nešto bilo nemoguće u Srbiji.

"Nama da su Albanci rekli da imaju novca da kupe RTB i da daju više para od Kineza rekao bih ‘kupite’. Kod nas nema takvih ograničenja. Ko hoće pozitivnu klimu da stvara, ne može da pravi razliku odakle dolazi novac, da li je to srpski ili nemački ili neki drugi kapital", rekao je predsednik.

Istakao je da, na kraju kreajeva, srpske investicije ne mogu biti zaustavljene.

"Kada država ima suficit, dvostruku nižu nezaposlenost nego u Albaniji, kada smanjuje javni dug, a biće na 47-48 odsto krajem januara… Kada sam postao premijer imali smo 79 odsto javnog duga. To su stvari koje su dobre. Kupićemo negde drugo, pa ćemo na drugi način da kupimo ‘Telekom Albanije’", naglasio je on.

Vučić je kazao da, kada ste uspešni, onda takvo ponašanje kakvo je pokazala Albanija, predstavlja samo neke teškoće. Država će, prema njegovim rečima, gledati da pomaže srpskim investitorima.

Podsetio je da je "Telekom Srbija" akcionarsko društvo u kojem država ima svoj deo, ali kao akcionarsko društvo ono mora da se ponaša tržišno.

"Pre kreaja maja naredne godine auto-put ka Hrvatskoj kao pista"

Vučić izjavio je da se radi na rekonstrukciji auto-puta od granice sa Hrvatskom i da će pre kraja maja naredne godine taj deo puta biti "kao pista".

Predsednik je rekao da gosti iz Italije, ali i svako ko dolazi iz pravca Hrvatske u Srbiju vidi da je prvih 20 kilometara veoma loš put.

Loš je, kaže, kvalitet asfalta, jer je put građen još u Titovo vreme, pa se krenulo sa potpunom rekonstrukcijom i pre kraja maja sledeće godine od granice sa Hrvatskom do Sremske Mitrovice biće najlepši deo puta, "kao pista".

"Hoću da, kada ulazite u Srbiju, vidite da ulazite u ozbiljnu i uspešnu i uspšenu zemlju", poručio je Vučić.Izvor

Preporučeno za vas