Vučić i Palmer o kosovskoj vojsci, Srbija očekuje razumevanje SAD

Vučić i Palmer o kosovskoj vojsci, Srbija očekuje razumevanje SAD


"Izneo sam gospodinu Palmeru poziciju Srbije o kosovskoj vojsci. Više puta sam zamolio gospodina Palmera da ima u vidu da formiranje kosovske vojske ne stoji u međunarodnopravnim dokumentima, Kumanovskom sporazumu, kao i Rezoluciji 1244 – jedinom aktu koji reguliše pitanje te teritorije. Ne stoji ni u Briselskom sporazumu, a pogotovo ne u dokumentu koji smo dogovorili sa NATO-om", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Palmerom. 

Ponovio je da u tom dokumentu NATO-a jasno stoji sve u vezi sa ponašanjem bezbednosnih snaga, a to je da se oni ne mogu angažovati bez saglasnosti NATO-a i saglasnosti srpske zajednice na KiM.

"Nijedan od ovih uslova nije ispunjen i ukazao sam na to da bismo bili u velikom problemu i saterani u ćošak ako bi se nastavilo formiranje kosovske vojske i njihov potencijalni ulazak na Sever", rekao je predsednik.

Predsednik Vučić izjavio je da veruje da će SAD razumeti da bi formiranje kosovske vojske moglo da ugrozi mir i stabilnost i dovede do tragičnih posledica.

"Mi molimo američke partnere da razumeju poziciju Srbije, ako već ne možemo da objasnimo Albancima do kakve štete i tragedije to može da dovede", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je stav SAD po pitanju formiranja kosovske vojske poznat i da za njega nije iznenađenje, te da je činjenica da Albanci ne bi ni krenuli u transformaciju bez američke podrške, jer je poznato da su se uvek pozivali na SAD.

"Nas brine, kada pitam američke partnere na osnovu čega zasnivaju pravnu mogućnost formiranja takozvane kosovske vojske, uvek je odgovor da se zasniva na činjenici da je Kosovo nezavisna i suverena država i da ima pravo formiranja sopstvene vojske u skladu sa sopstvenim Ustavom", kaže Vučić.

"Beograd to negira ne samo zato što je u suprotnosti sa Ustavom Srbije, već i zato što je u direktnoj suprotnosti sa svim aktima međunarodnog javnog prava", istakao je Vučić. 

"Verujem da će SAD razumeti naš stav po pitanju vojske"

Vučić je rekao da je uveren da će Amerikanci razumeti srpske molbe i da će razumeti da bi formiranje kosovske vojske moglo da ugrozi stabilnost i dovede do velikih posledica.

Zato je, kaže, važno da se sa SAD razgovara i da se grade partnerski odnosi i odnosi poverenja. 

On je ponovio da, "kao što je za ameriku Kosovo nezavisna država, za Srbiju je takozvano Kosovo i nije nikakva nezavisna država".

Razgovori s Palmerom, inače, bili su, kaže predsednik, otvoreni, ozbiljni i konkretni, važni za našu zemlju.

Podelio ih je u tri dela – o bilateralnim odnosima, odnosima Srbije i SAD i odnosima u regionu.

"Naši bilateralni odnosi su bolji i želim da verujem da će i u budućnosti biti samo bolji jer bi to bilo od interesa za Srbiju, a još mnogo toga možemo da učinimo u privlačenju investitora iz SAD, kao i u vladavini prava", rekao je predsednik.

Što se političkog nivoa bilateralnih odnosa naših dveju zemalja tiče, Srbija je zadovoljna, rekao je Vučić i dodao da ljudi u američkoj administraciji sada, u odnosu na raniji period, žele da čuju naše mišljenje. 

"Jasno je da po pitanju KiM ne delimo stavove, ali smo zadovoljni što možemo otvoreno da razgovaramo", rekao je Vučić.

O trećoj temi – odnosima u regionu i samoj Srbiji, Vučić je rekao da je sa Palmerom razmotrio sve što se na Zapadnom Balkanu događa.

"Saglasni smo da je interes Zapadnog Balkana očuvanje mira i stabilnosti, izgradnja uređenih društava i napredak političke i ekonomske saradnje po modelu nordijskih zemalja", rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o razgovoru o KiM, Vučić je kazao da bi i tu temu mogao da podeli u tri dela: nastavak dijaloga, kako da približimo naša društva i naše narode da bismo se bolje razumeli u budućnosti, kao i, kako je rekao, na njegov zahtev je bilo reči o pitanju stvaranja tzv. kosovske vojske.

"Srbija želi nastavak dijaloga i saglasni smo sa SAD da je neophodno postizanje kompromisa. Da li smo sa Albancima blizu tog kompromisa, nismo", rekao je predsednik.

Sa američkim partnerima, dodao je, postignuta je saglasnost da je kompromis ključan i od velike važnosti.

Sa Palmerom je, napomenuo je Vučić, razgovarao i o drugim pitanjima, ali je dodao da je posebno zahvalan podršci SAD na evropskom putu Srbije, jer od njih možemo mnogo da vidimo, naučimo, kao i kako da brže i kvalitetnije savladamo taj put kako bismo obezbedili bolju budućnost i kvalitetniji život našim građanima.

"Srbija želi bolje odnose sa SAD, uspostavljanje višeg stepena poverenja i uložićemo mnogo napora za stabilnost u regionu", zaključio je Vučić.

Palmer: Podržavamo tranziciju Kosovsko bezbednosnih snaga u vojsku 

Zvaničnik Stejt departmenta Metju Palmer rekao je odgovarajući na pitanje novinara na zajedničkoj konfereniciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da li su SAD prećutno podržale transformaciju KBS u kosovsku vojsku – da SAD zadržavaju taj stav.

"To je tranzicija kojoj će trebati značajno dosta vremena i mi veoma pažljivo radimo sa našim partnerima u Prištini kako bismo podržali tranziciju, kako bi se osiguralo da se to odvija na način koji će doprinositi regionu i stabilnosti", naveo je Palmer.

Palmer dodaje da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine u cilju da se postigne dogovor koji bi vodio ka punoj normalizaciji odnosa. 

"Imali smo opsežne razgovore u vezi bilateralnih odnosa, stvarima koje možemo zajedno da uradimo i ojačamo odnose. Razgovarali smo opsežno o američkoj podršci evropskom putu Srbije", preneo je Palmer na konferenciji za štampu nakon razgovora sa predsednikom Vučićem. 

Rekao je da su SAD posvećene tome da Srbija napreduje i ostvari svoj cilj – članstvo u EU.

Istakao je da je razgovarano i o kontinuiranoj podršci dijalogu Beograda i Prištine, te posvećenosti da SAD rade zajedno sa obe strane, EU, kako bi se došlo do dogovora sa ciljem pune normalizacije odnosa.Izvor

Preporučeno za vas