Vrijednost zaplijenjene droge 40 miliona, uhapšeno deset osoba

Vrijednost zaplijenjene droge 40 miliona, uhapšeno deset osoba


Uprava policija oglasila se povodom akcije, u kojoj je zaplijenjeno 430 kilograma kokaina, rekavši da je u Albaniji uhapšeno deset državljana te zemlje.

Ulična vrijednost zaplijenjene droge je oko 40 miliona eura, a zaplijenjeno je i naoružanje, tri vozila i oko 20.000 eura. Traga se za više osoba.

Kazali su da je zajedničkom akcijom službenika Uprave policije i Uprave prihoda i carina, u saradnji sa policijskim službenicima Albanije i koordinaciji sa Višim državnim tužilaštvom Crne Gore i nadležnim državnim tužilaštvom Albanije, realizovana višemjesečna međunarodna aktivnost kodnog naziva “Port” u Crnoj Gori, a kodnog naziva “Konsistenca” u Albaniji.

Zaplijenjena droga
Zaplijenjena drogafoto: Uprava policije

Uhapšeni državljani Albanije terete se za krivično djelo – stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo – neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

“Policijski službenici su preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a uz primjenu mjere tajnog nadzora u odnosu na objekat, zajedno sa albanskim kolegama realizovali gore navedenu aktivnost i tom prilikom na teritoriji Republike Albanije zaplijenili oko 430 kilograma opojne droge kokain, ulične vrijednosti oko 40 miliona eura. Takođe, ovom prilikom zaplijenjeno je više komada oružja (tri pištolja, tri automatske puške i veća količina municije različitog kalibra), tri vozila i oko 20 hiljada eura”, saopšteno je iz policije.

Pojasnili su da je 7. jula ove godine u Luku Bar iz luke Buenaventura u Kolumbiji, brodom „Monte Cervino“ dopremljen kontenjer u kojem se nalazilo organsko đubrivo raspoređeno na 20 paleta. Predmetni tovar je kroz Crnu Goru bio u tranzitu, dok je krajnja destinacija bila Albanija.

“Službenici Uprave prihoda i carina su na osnovu svojih carinskih ovlašćenja izvršili otvaranje kontejnera i istovar robe, gdje na licu mjesta sa raspoloživom opremom nijesu mogli utvrditi tačan hemijski sastav pristigle robe o čemu su obavjestili službenike Uprave policije.

“Službenici Uprave policije su nakon utvrđenog hemijskog sastava od strane Forenzičkog centra, u saradnji sa policijskim službenicima Republike Albanije, a u koordinaciji državnog tužioca Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i nadležnog tužioca Republike Albanije, sprovodili mjeru tajnog nadzora – praćenje prevoza i isporuke predmeta krivičnog djela (kontrolisanu isporuku).

“Ova aktivnost je juče, uz aktivno učešće pripadnika crnogorske policije, rezultirala zaplijenom 595 džakova organskog đubriva, za koje se osnovano sumnja da se u njima nalazi oko 430 kilograma opojne droge kokain i lišavanjem slobode deset lica na teritoriji Albanije, dok se određeni broj lica još uvijek potražuje”, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas