Neđeljko Rudović

Vlada “preuzela rad” Odbora za izborne reforme zbog RTCG-a


“Nema miješanja u rad Odbora. Vlada radi svoj posao u skladu sa planovima. Oni na zakonu rade mjesecima i imaju mišlijenje Savjeta Evrope”, kazao je Predrag Sekulić
Edit

Samostalni poslanik Nedjeljko Rudović optužio je Vladu da zadire u rad Odbora za izborne reforme jer je predložila Zakon o javnom emiteru. On je podsjetio da Odbor radi na izmjenama tog zakona u okviru izbornih reformi.

‘Bili su upoznati da radimo na zakonu. Pogoršali su sistem izbora članova Savjeta RTCG. Vlada je jednostrano preuzela nadležnosti ovog odbora i obesmislila pregovore o izbornim uslovima’ kazao je Rudović na sjednici Odbora navodeći da Vlada sabotira pregovore.

Predsjednik Odbora Branimir Gvozdenovic kazao je da se o tome može raspravljati na nekoj kasnijoj sjednici. 

On je rekao da je Vlada usvojila zakon prema svom planu.

“Nema miješanja u rad Odbora. Vlada radi svoj posao u skladu sa planovima. Oni na zakonu rade mjesecima i imaju mišlijenje Savjeta Evrope”, kazao je Predrag Sekulić (DPS).

Članovi Odbora razmatraju sprovođenje Zakona o teritorijanoj organizaciji. Opozicija je predlozila izmjene kojima se, između ostalog, moraju imenovati sve ulice, naselja i trgovi u Crnoj Gori. 

Oni zahtjevaju da predsjednik opštine jednom mjesečno dostavlja izvještaj o sprovođenju zakona.

Momo Koprivica iz Demokrata kazao je da se radi o važnom pitanju koje se mora sistemski riješiti. 

“Oko 4.5 odsto birača u CG ima adresu bb. To je veliki problem. Treba olakšati proceduru kako bi MUP mogao da ažurira birački spisak” kazao je Koprivica.

Danijel Živković (DPS) je kazao da je to već obaveza lokalnih samouprava i da bb adrese ne mogu uticati na ažurnost vođenja biračkog spiska.

“Treba da uradimo sve da više nemamo tih bb adresa. Ali ti na birački spisak ne utice’ kazao je on.

Genci Nimanbegu (Forca) ponovio je da odbor neće stići da završi izborne reforme do 15.novembra, navodeći da treba razmisliti o promjeni rokova.

Direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević kazao da je adresni registar državni projekat, ističući da se radi na izradi posebnog softvera. On je rekao da je ostalo na lokalnim samoupravama.

‘Treba krenuti što prije u akciju’ kazao je Kovačević

Source link

Preporučeno za vas