Sa jučerašnjeg sabora

Vlada: Ako vjerska zajednica ima dokaze, država će to poštovati


Iz Vlade su kazali da je mit da država otima imovinu vjerskih zajednica
Edit

Vlada Crne Gore objavila je danas prvi od – kako su saopštili – pet mitova o prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Iz Vlade su kazali da je mit da država otima imovinu vjerskih zajednica.

“Istina: Ovim zakonom se utvrđuje prosta pravna činjenica da kulturno blago koje je kroz vjekove stvarano od državnog novca pripada državi, odnosno svim građanima. Dakle, samo ona vjerska imovina koja predstavlja kulturno dobro, a sticana je od javnih prihoda države ili je bila u državnoj svojini do gubitka nezavisnosti Crne Gore 1918. godine, biće registrovana kao državna svojina. I to samo pod uslovom da ne postoje dokazi da nad tom imovinom pravo svojine ima neka vjerska zajednica. Sa druge strane, ako je neka vjerska zajednica stekla određenu imovinu u skladu sa zakonom koji danas važi ili koji je nekada važio, država će to poštovati”, saopšteno je iz Vlade.

Sa crkveno-narodnog sabora u Nikšiću je zatraženo zaključivanje ugovora sa Vladom kojim bi se regulisala pitanja od zajedničkog interesa, donošenje zakona o restituciji i pravednoj nadoknadi bespravno oduzete crkvene imovine i odustajanje od, kako su naveli, novog otimanja.

“Niko od onih koji su Svetog Vasilija gonili i progonili za vrijeme njegovog života, koji su mu otimali njegovo imanje manastira Ostroškoga, niko od njih nije se riješio da otima hramove božije, nego ovi savremeni besudnici. Oni hoće hramove Svetog Vasilija da otmu. Za koga, za sebe”, kazao je mitropolit Amfilohije juče u Nikšiću.

Source link

Preporučeno za vas