Više od šest milijardi dinara za projekte u srpskim sredinama na KiM

Više od šest milijardi dinara za projekte u srpskim sredinama na KiM


Ana Brnabić je istakla da ukupno ima 76 projekata vrednosti 6,1 milijardi dinara, što je oko 51 milion evra.

Brnabić je precizirala da je u 2018.godini za implementaciju projekata potrebno oko 444 milion dinara, sledeće godine oko pet milijardi dinara, a u 2020.godini oko 583 miliona dinara.

Moguće je, kaže Brnabić, da će tokom 2019.godine biti usvojeni i dodatni projekti za 2020.godinu i 2021. godini.

"Mislim da je ovo važan dan. Mislim da je ovo ispisivanje jedne nove stranice naše podrške Srbima na Kosovu i Metohiji. Imamo dva cilja, jedan je da unapredimo sistemsku i institucionalnu podršku i da građanima na KIM poručimo da smo tu za njih, a drugi cilj je da ekonomski osnažimo poziciju Srba sa KiM", rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla da je Srbija srpskom narodu na KiM mogla finansijski da pomogne zahvaljujući vrlo teškim reformama, fiskalnoj konsolidaciji i ekonomskoj stabilnosti, kao i privrednom rastu koji je bolji od predviđenog.

Brnabić je govoreći o situaciji na KiM ukazala da je ove godine zabeleženo oko 70 napada na Srbe, da se dogodilo ubistvo Olivera Ivanovića, navodeći da Srbiji nije dozvoljeno da učestvuje u istrazi tog ubistva.

Kako je navela, na Kosovu i Metohiji, uoči i prilikom posete predsednika Aleksandra Vučića bilo je raznih incidenata, o čemu svakom prilikom, kaže, obaveštava predstavnike međunarodne zajednice i pokušava da im dočara kako je izgledalo kada je na dan posete opkoljeno selo Banje u koje predsednik nije uspeo da ode.

"To govori na šta su spremni oni koji se nalaze u privremenim institucijama Kosova, dok sa srpske strane su svi spremni za razgovor", kazala je Brnabić i dodala da je jedan od poslednjih incidenata bila i poseta Hašima Tačija jezeru Gazivode.

Kao najnoviji incident, premijerka je navela pokušaji formiranja vojske takozvanog Kosova i istakla da je to u potpunosti protivno svim dosadašnjim dogovorima, kao i njihovom ustavu, koji su, kaže, sami doneli, ali ga ne poštuju.

Imamo pritiske i da nam preuzmu elektro sisteme, kazala je Brnabić i istakla da je i to još jedan način da se izigraju svi dogovori.

"Mi komuniciramo svakodnevno kako bismo pronašli mirno i održivo rešenje. Zbog svega ovoga što sam navela, mi danas možemo ekonomski da ojačamo Srbe na KiM i tako ih motivišemo da tamo ostanu", navela je premijerka.

Naglasila je da će se nastaviti sa pomoći Srbima na KiM i istakla da današnjom sednicom nisu poslate poruke sukoba, već poruke mira, stabilnosti i poruke koje su dobre za perspektivu za bolji život na KiM.

Predsednica vlade kaže da je dogovoreno da se nastavi sa zajedničkim radom sa predstavnicima Srba na KiM na redovnoj osnovi.

Direktor Kancelarije Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da će sva ulaganja i realizacija projekata na KiM, iz meseca u mesec, menjati lice srpskih sredina i istakao da je reč o najvećem investicijama u opštine na KiM od završetka rata.

Đurić je rekao da će obaveštavati javnost o tome kako ide realizacija projekata, te poručio da će se već za mesec, dva videti rezultati.  

Za poslednje tri i po godine izgrađeno je i predato na upotrebu blizu 1.000 stambenih jedinica, istakao je Đurić. 

Rakić: Pomoć Vlade pokazatelj kako se za KiM treba boriti

Predsednik Srpske liste i gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić zahvalio je u ime srpskog naroda sa KiM, Srpske liste, predsedniku Vučiću, premjerki Brnabić i direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću na podršci koju su im pružili.

Rakić je naveo, da bi se, ukoliko bi krenuli sa pobrojavanjem projekata koje su danas dobili kao podršku za ekonomski boljitak Srba na KiM, konferencija za medije odužila i istakao da se radi o čitavom spektru projekata, naročito iz oblasti zdravstva, prosvete, infrastrukture.

Ti projekti će znatno unaprediti život Srba u južnoj srpskoj pokrajini, kazao je Rakić i dodao da je ovo još pokazatelj kako se treba boriti za KiM, srpski narod koji živi dole.

"Ono što nas posebno raduje to je da ovoj podršci koju smo dobili danas nije kraj. Dobili smo uveravanja da je ovo tek početak i siguran sam da će se taj boljitak osetiti već u narednom periodu", kazao je Rakić.

Dodao je da posebno raduje srpski narod sa KiM to što oni drugu državu, osim Srbije nemaju, njihova država je Srbija, uz koju će uvek biti.

"Oni kvazi političari koji iz svojih udobnih fotelja pljuju sve što predsednik Vučić ili Vlada predlože, pljuju čak i sve ono što je srpsko, neka nauče iz današnje sednice i ukoliko imaju želje i volje da zaista pomognu nama, dočekaćemo i njih, ali mislim da njih ne interesuje ništa drugo osim punjenja njihovih ionako punih džepova", kazao je Rakić.

Dodao je da očekuje da Vlada Srbije jednu od narednih sednica održi na prostoru Kosova i Metohije.

Upitan da li su zadovoljni onim što su na današnjoj sednici dobili i da li su nešto tražili, a da nisu dobili, Rakić je kazao da su dobili mnogo više.

"Bio sam iznenađen kada sam video paletu projekata koje je Vlada Srbije usvojila na sednici", rekao je Rakić.

On je preneo novinarima da je na sednici predsednik Republike Aleksandar Vučić rekao premijerki da Mitrovica danas izgleda bolje nego juče, ali i da želi da Mitrovica sutra bude bolja deset puta nego danas. 

Jevtić: Dogovoreni projekti su podrška opstanku Srba na KiM

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić zahvalio je svima koji su podržali inicijativu predsednika Srbije da se projektima za unapređenje privrede, poljoprivrede, obrazovanja pomogne Srbima na KiM. 

On je rekao i da je izuzetno važna poruka sa te sednice da Vlada i sve institucije pružaju punu podršku srpskom narodu u južnoj pokrajini za sve ono što su njihove životne potrebe. 

"Ovi projekti znače podršku životu, opstanku, ali daju i mogućnost povratka svih onih koji danas nažalost van svojih domova. Svi mi koji živimo na KiM znamo koliko je važno da budemo ekonomski jaki. Onoliko koliko je ekonomski jaka država Srbija, toliko ćemo biti jaki i mi kao narod", kazao je Jevtić.

Naveo je da su projekti koji su danas dogovoreni rezultat svega onoga što se dešavalo u prethodnom periodu. 

"Život Srba na KiM nije lak, suočavamo se sa svakodnevnim izazovima. Naša borba unutar institucija na KiM nekad deluje kao da neće doneti rezultat, ali mi od nje nećemo odustati. Nemamo uvek i gotovo nikad razumevanje od onih koji govore da žele da grade suživot i biće sigurno otpora onih koji ne razumeju da je ovo što se danas desilo podrška životu. Oni će na ovo gledati kao jedan vid političke borbe", kazao je Jevtić.

Poručio je Albancima na KiM da je jedini način za rešavanje međusobnih nesuglasica i problema zajednička izgradnja svega što treba da podrži život.

"Ovi projekti nisu upereni protiv bilo koga, ovi projekti podržavaju život svakog stanovnika 10 opština na KiM, bez obzira da li su oni Srbi, Albanci, Bošnjaci ili Romi", rekao je Jevtić. 

Dodao je da oni žele da nastave da razvijaju svoje sredine i da pruže mogućnost mladima da se obrazuju i zapošljavaju, što je i rezultat svih usvojenih odluka na današnjoj sednici.

Jevtić je naveo da su Srbi u prošlosti propuštali prilike da na konkretan način rade na rešavanju svih problema, te da vlasti u Srbiji ranije nisu imale dovoljno sluha i razumevanja za to kako se može održati život Srba na KiM.

"Rezultati te politike su bili katastrofalni i danas moramo da se borimo za određene stvari protiv onih koji se zalažu da se Rezolucija 1244 ukine, da se Misija UNMIK-u ugasi, a sve to je rezultat pogrešne politike nekih koji su odlučili da pitanje KiM iz središta UN prebace u Brisel", naveo je Jevtić.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome koliko strane doplomate doprinose povratku Srba na KiM, Jevtić je rekao da je podrška međunarodne zajednice u tom smislu samo deklarativna, a da konkretne akcije izostaju, jer se ne sprovode zakoni. 

Reuzultat je, dodao je, da je tek 10 odsto povratnika u odnosu na broj raseljenih. 

Đurić: Rad i sloga naš odgovor na izazove i pritiske

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istakao je, povodom odluke Vlade Srbije da odobri sredstva za podsticaj srpskih sredina na Kosovu i Metohiji, da je neophodno da se napusti logika da je ono što je dobro za Srbe loše za Albance i obratno, već da od toga koristi imaju svi, i da niko sa zebnjom ne treba da gleda na razvoj srpskih sredina.

Đurić je, posle sednice Vlade Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, kojoj je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić, rekao da su rad i sloga naš odgovor na sve izazove i pritiske, koji će biti sve veći.

"Zato danas sa ponosom mogu da kažem da su zajedničkim radom i delovanjem predsednika Srbije, Vlade i Srba sa KiM ispisani istorijski redovi nove saradnje i novog državnog delovanja na KiM, koje će ispisati i stvoriti novo lice srpskih sredina na KiM i omogućiti da pomoć dođe i do najudaljenijih i najizolovanijih srpskih enklava", naveo je on.

Reč je, prema njegovim rečima, o projektima u gotovo svim oblastima društvenog života.

Ukazao je da je, između ostalog, dogovoreno renoviranje, izgradnja i opremanje kapaciteta u Bolničko kliničkom centru u Kosovskoj Mitrovici, izgradnja novog objekta bolnice u Prištini izmeštena u Gračanici, gde se trenutno rad odvija u barakama bez odgovarajućih uslova, kome gravitira više od 60.000 zdravstvenih osiguranika.

Đurić je navao dalje da je predviđena izgradnja nove zgrade univerziteta u Kosovskoj MItrovici, sa oko 11.000 studenata najvećim studentskim gradom iza Beograda, Niša i Novog Sada, koji će dobiti savremene laboratorije.

"Šta može biti bolji podsticaj za našu nauku i opstanak intelektualne omladine na KiM", upitao je on.

Prema njegovim rečima, planirana su ulaganja u izgradnju proizvodnih kapaciteta kako u fabriku akumulatora u Trepči, tako i za Kosovsko Pomoravlje izgradnja nove fabrike za preradu krompira, izradu čipsa.

"Fabrikom za čips rešiće se problem ne samo zapšljavanja u fabrici, već i kooperanata koji danas nemaju kome da plasiraju svoje proizvode i omogućiće im da žive i rade na svojoj zemlji", dodao je Đurić.

Đurić je ukazao da je odobrena i revitalizacija i obnova svih kapaciteta skicentra Brezovića, ali i završetak radova u Banjskoj, koja se pominje u epskim pesmama, a gde su završeni bazeni i do iduće godine biće završen hotelski kompleks.

U Orahovcu, prema njegovim rečima, odobrena je izgradnja nove fabrike alkoholnih proizvoda od grožđa.

Kada je reč o Kosovskoj Mitrovici dodao je da će taj grad dobiti novi fudbalski kompleks, novo dečije obdanište, ali i novi most preko Ibra na lokaciji Dudin Krš, gde postoji usko grlo u vezi sa Zvečanom, a što je bio san građana dug više od 70 godina.

Ukazao je da postoje i projekti za Leposavić i Lešak, posebno ističući izgradnju učeničkog doma za poljoprivrednu školu u Lešku, što će dati mogućnost za oko 100 učenika da stiču nova znanja u novim uslovima.

Kada je reč o medijima preneo je da je vlada odlučila da odobri podršku za izgradnju i dodatno opremanje sistema mreže "Most", kako bi mediji na srpskom imali bolje uslove za rad.

Đurić je podvukao da ima još najmanje 50 projekata koji su odobreni.

"Ove i druge projekte izradili smo i pripremili u saradnji sa lokalnim samoupravama. Saslušali smo pažljivo šta žele. Dobili smo priliku da uradimo nešto što do sada nikada naše institucije na KiM nisu imale mogućnost da urade, da svojim radom promenimo lice srpskih sredina na KiM", podvukao je on.

Đurić je kazao da je njegova poruka imenovanim i izabranim predstavnicima Srba na KiM bila da su dobili priliku koja znači da će i oni i njihove insitucije biti procenjivane prema odnosu listi ovih zadataka koje su danas dobili.

"Kontrola i provera kako radite biće žešća nego ikada. Politički učinak i odgovornost biće zasnovan na ovome kako se postavite. Očekujemo odgovornost, ozbiljnost i efikasnost u sprovođenu projekata. Na nama je da našem narodu omogućimo neuporedivo bolji kvalitet života i uslove za opstanak i ostanak", rekao je Đurić, dodajući da će sigurno biti otpora ovim projektima.Izvor

Preporučeno za vas