VIDEO Pelikani počeli da se pripremaju za gniježđenje na Skadarskom jezeru

VIDEO Pelikani počeli da se pripremaju za gniježđenje na Skadarskom jezeru


“Video nadzor sa platformi šalje sliku pelikana u realnom vremenu i pokazuje njihovu brojnost na platformama koje su nedavno pripremljene za gniježđenje”, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore
Edit

Pelikani su počeli da se okupljaju i pripremaju za gniježđenje na vještačkim platformama koje su postavljene u specijalnom rezervatu Pančeva oka u NP Skadarsko jezero, zabilježile su jutros kamere Nacionalnih parkova Crne Gore koje prate ovu populaciju.

“Video nadzor sa platformi šalje sliku pelikana u realnom vremenu i pokazuje njihovu brojnost na platformama koje su nedavno pripremljene za gniježđenje. Na svim platformama su se okupile ove ptice koje od svih na Skadarskom jezeru najprije počinju da gnijezde. Krajem decembra se okuplja gnijezdeće jato i uskoro će početi izgradnju gnijezda. Ovo je period kada su i ukrašeni jarko narandžastom kesom ispod kljuna što je i znak svadbenih igara”, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

U saopštenju se dodaje da je u cilju zaštite vrste i konzervacije staništa, u skladu sa aktivnostima Programa upravljanja, Služba ambijentalne higijene NP Skadarsko jezero  prije desetak dana vršila aktivnosti pripreme platformi za gniježđenje pelikana. 

“Služba je u skladu sa protokolom, u vrijeme kada su najoptimalniji uslovi za ove aktivnosti, uradila sve što je bilo potrebno za njihovo gniježđenje i stvaranje optimalnih uslova. Ova godina je bila izuzetna kada je riječ o gniježđenju pelikana uzimajući u obzir podatak da je populacija ove zaštićene vrste uvećana za 73 mladih, što je pokazala analiza monitoringa koji je sproveden u okviru programskih aktivnosti u NP Skadarsko jezero kojim se prati stanje ove populacije skoro dvije decenije. Iz godine u godinu povećava se broj pelikana koji ukazuje da je kolonija stabilna i da pokazuje trend rasta. Posljednjih godina JPNPCG vršilo je aktivnosti postavljanja platformi u okviru zajedničkih partnerskih projekata”, kazali su iz Nacionalnih parkova Crne Gore.  

Source link

Preporučeno za vas