Berane litija

VIDEO Na hiljade građana na litijama u Crnoj Gori


Građani Berana se danima već mirno okupljaju u porti manastira Đurđevi stupovi na moleban u znak protesta zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti
Edit

Više hiljada građana Berana i danas se u 16 sati okupilo ispred zgrade Opštine, u centru, odakle su pošli u mirnu litiju do manastira Djurdjevi stupovi.

Okupljeni su na polasku skandirali “ne damo svetinje”.

Kolona se zatim kroz park uputila čitavom širinom ulice 29. novembar, i bila je nepregledno duga.

Iz porte manastira Đurđevi stupovi
Iz porte manastira Đurđevi stupovi(Foto: Tufik Softić)

Građani Berana se danima već mirno okupljaju u porti manastira Đurđevi stupovi na moleban u znak protesta zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Među njima je svakodnevno gradonačelnik Berana Dragoslav Šćekić (SNP) i veliki broj lokalnih funkcionera iz te i drugih partija koje vrše vlast u ovom jedinom opozicionom gradu na sjeveru Crne Gore.

Manastir Đurđevi stupovi u Beranama zadužbina je Nemanjinog sinovca Prvoslava Nemanjića i star je 806 godina.

Iz tog perioda u Beranama je i manastir Šudikova koji je bio u srednjem vijeku čuveno sjedište fresko-slikarske i prepisivačke škole. 

Tadašnji umjetnici iz ovog manastira oslikali su i svjetski poznati fresku Gavran hrani svetoga Iliju u manastiru Morača. 

U manastiru Đurđevi stupovi danas stoluje episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Žabljaćani nakon molebana, ponovo krenuli u litiju

Moleban Žabljak
Moleban Žabljak(Foto: Čitalac Vijesti)

Nakon molebana u crkvi Svetog Preobraženja veliki broj Žabljačana i večeras je krenuo u litiju.

Vjernici u Bijelom Polju sa upaljenim svijećama prošetali u litiji

Litija Bijelo Polje
Litija Bijelo Polje(Foto: Jadranka Ćetković)

Veliki broj vjernika i večeras se okupio na molebanu i litiji od crkve svetih Apostola Petra i Pavla do ckrve svetog Nikole u Nikoljcu.
Besjedeći poslije molebana protojerej stavrofor Milan Stanišić je podsjetio na riječi Gospoda, gdje se dvoje ili troje sabere u moje ime ja sam sa njima”.

“Nas je ovih dana u ovome hramu i oko ovog hrama sabrano mnogo više od dvoje-troje, ali se sabiramo u ime Božje, i radi proslavljanja imena Božjeg i naših ugodnika. Prije svega tu smo da se pomolimo Presvetoj Djevi Bogorodici koja nam je rodila Sina svoga i Spasitelja Gospoda Isusa Hrista, radi nas i radi našega spasenja”, kazao je  Stanišić.

On je pozvao vjernike da budu dostojanstveni u iskazivanju svog protesta protiv izglasavanja zakona o vjeroispovijesti i da slušaju svoje episkope i mitropolita i čine ono što oni blagosiljaju.

“Krsni hod” u Baru

Litija u Baru
Litija u Baru(Foto: Čitalac “Vijesti”)

Više hiljada ljudi u šetnji gradom koju je crkva nazvala “krsni hod”.

Preko 500 Mojkovčana u litiji

Mojkovac litiija
Mojkovac litiija(Foto: Čitalac “Vijesti”)

Nakon molebana u crkvi  Hristovog roždestva , nekoliko stotina  Mojkovčana, predvođeni sveštenstvom,  krenuli su u još jednu litiju ,  u znak protesta protiv nedavno usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Prema ocjenu učesnika,  u litiji je bilo preko 500 građana.

„Svake večeri, nakon molebana u 17 sati u našem hramu , krećemo u litiju da iskaženo svoj odnos prema usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Tako će biti i narednih dana.  Sve nas je više i sve smo jedinstaveniji“- tvrde učesnici.

Moleban se svake večeri održava i u kolašinskoj crkvi svetog Dimitrija. Kolašinci će prvu litiju ulicama grada organizovati u subotu veče. 

Source link

Preporučeno za vas