Veselji pisao Kongresu SAD o navodnim zločinima Srbije

Veselji pisao Kongresu SAD o navodnim zločinima Srbije


Pismo je prvo poslato predsedavajućoj Predstavničkog doma Kongresa, Nensi Pelosi i predsedniku Odbora za spoljne poslove, Eliotu Engelu.

U pismu koje će, kako se navodi, biti poslato svim parlamentima prijateljskih zemalja, kao i Evropskom parlamentu, Kadri Veselji je pomenuo navodne brojne masakre i zločine koje je Srbija počinila na Kosovu, prenosi RTK na srpskom jeziku.

Prema njegovim rečima, u brutalnom režimu Slobodana Miloševića Albanci na Kosovu su bili žrtve i meta sistematskog nasilja.

"Prema tome, oko milion Kosovara, više od polovine stanovništva, bili su primorani da napuste Kosovo, a pola miliona bilo je raseljeno unutar zemlje. Ukupno, oko 90% albanskog stanovništva postali su izbeglice ili raseljena lica. 13,535 je ubijeno. Među njima je bilo 1230 dece, uključujući bebe i drugu malu decu", navedeno je, između ostalog, u pismu Veseljija.

Kako prenosi RTK, Veselji je pomenuo i nerešenu sudbinu hiljade nestalih osoba.

"Tokom deset godina postojanja, Kosovo je pokazalo da je mirna zemlja i da aktivno traži pozitivne odnose sa svim susedima, uključujući i Srbiju. Međutim, moram reći da treba učiniti mnogo da bi se omogućilo poboljšanje, a deo pobošljanja je i prihvatanje istine", navodi se u pismu predsednika kosovskog Parlamenta.

Veselji je u pismu pozvao sve zemlje da donesu rezoluciju kojom se potvrđuje istina o navodnim srpskim zločinima na Kosovu.

"U ime Skupštine Kosova, želeo bih da pozovem Vas i Vaše kolege da omogućite formalno priznanje istorijske nepravde koja je učinjena protiv mog naroda. To se može učiniti kroz rezoluciju kojom se pokazuju i osuđuju zločini protiv čovečnosti koji su se dogodili na Kosovu", kaže se u Veseljijevom pismu.Izvor

Preporučeno za vas