Stoltenberg prilikom posjete Iraku

VCG do daljeg neće u Irak?


Trening misiji NATO u Iraku tokom godine trebalo da se prvi put priključi i Crna Gora, što je sada neizvjesno zbog bezbjednosne situacije na terenu
Edit

Zbog bezbjednosne situacije na terenu, NATO će izvjesno vrijeme zaustaviti obučavanje iračkih snaga u toj državi, saopšteno je juče “Vijestima” iz njegovog sjedišta u Briselu. Pripadnici pojedinih snaga su u međuvremenu napustili Irak.

Njihovoj trening misiji u Iraku tokom godine, trebalo bi da se prvi put priključi i Crna Gora, nakon što su prije nekoliko sedmica poslanici glasali u korist slanja pripadnika Vojske Crne Gore.

Na pitanje da li bi novonastala situacija mogla uticati na odlaganje slanja pripadnika VCG u misiju, iz NATO su nas uputili na zvaničnu Podgoricu.

“Vijesti” su poslale pitanja vlastima, ali iz institucija nisu zvanično odgovorili. Božićni praznici su neradni za državnu upravu.

Zamjenik portparola NATO Pjer Kazalet, kazao je da je generalni sekretar Jens Stoltenberg razgovarao juče sa iračkim premijerom Adilom Andul-Mahdijem, ističući da je on bio usmjeren na bezbjednosnu situaciju u regionu i posljedice po neborbenu, trening misiju saveza.

“Generalni sekretar naglasio je da saveznice ostaju snažno posvećene misiji NATO u Iraku, koja pomaže jačanju iračkih snaga i sprečavanju povratak ISIL-a. Genealni sekretar naglasio je da je obučavanje lokalnih snaga neprocjeniv instrument u izgradnji stabilnosti i borbe protiv međunarodnog terorizma. Stoltenberg je objasio da je NATO privremeno suspendovao aktivnosti obučavanja na terenu, ali je spreman da nastavi kada to situacija bude dozvoljavala. NATO ostaje u bliskom kontaktu sa Vladom Iraka po ovom pitanju”, kazao je Kazalet na pitanje “Vijesti” da li je misija dovedena u pitanje.

Međutim, irački parlament je krajem prošle sedmice usvojio rezoluciju kojom se traži od vlade da okonča prisustvo američkih i drugih stranih trupa u toj zemlji.

Rezolucija je donijeta nakon što je u američkom napadu dronom na aerodromu u Bagdadu ubijen iranski vojni komandant Kasem Sulejmani. Iračka vlada smatra napad kršenjem svog suvereniteta.

Rezoluciju treba da potvrdi Vlada, a, kako su pisali mediji, premijer je više puta tražio da se okonča prisustvo stranih trupa.

Više saveznica u međuvremenu je povuklo svoje trupe iz zemlje. Hrvatska je svoje vojnike, na primjer, premjestila u susjedni Kuvajt.

“U Kuvajt je izmješteno 14 pripadnika Hrvatske vojske, a sedam pripadnika 2. hrvatskog kontingenta kojima je završilo vrijeme trajanja misije biće vraćeni u Hrvatsku. Pratimo sigurnosnu situaciju sa saveznicima i donosiće se odgovarajuće odluke u koordinaciji sa saveznicima. Ističemo kako je sigurnost hrvatskih vojnika najvažnija”, saopšteno je juče iz hravtskog Ministarstva odbrane.

Iz NATO je juče saopšteno da povlače dio svog osoblja iz zemlje.

Trening misija u Iraku uspostavljena je u oktobru 2018, nakon što je prethodno tamošnja vlada zatražila podršku.

Obrazlažući predlog odluke pred članovima skupštinskog Odbora za bezbjednosnost i odbranu, ministar odbrane Predrag Bošković kazao je da je na osnovu bezbjednosnih procjena i raspoloživih kapaciteta iskazano interesovanje za štabne pozicije u centru za diplomatsku podršku u okviru međunarodnog aerodroma u Bagdadu.

Govoreći o učešću pripadnika VCG, on je krajem oktobra kazao da one u okviru NATO već učestvuju sa ostalim saveznicama u Avganistanu, Kosovu i Letoniji.

Poslanici su sredinom decembra podržali predlog odluke o upućivanju pripadnika VCG u trening misiju u Iraku.

Source link

Preporučeno za vas