Obradović (desno) u šetnji centrom Valjeva

Uzbunjivaču iz “Krušika” ukinut kućni pritvor: Večeras vazduh ima miris i ukus slobode


Obradović je ukazao na koruptivne aktivnosti u vezi sa trgovinom oružjem, odnosno da su neke privatne kompanije po povlašćenim cijenama kupovale oružje iz te vojne fabrike, a među tim kompanijama je i firma “GIM” koja se povezuje sa ocem ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića Brankom Stefanovićem
Edit

Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz fabrike naouržanja “Krušik”, iz Valjeva kojem je danas ukinuta mjera kućnog pritvora, prošetao je večeras centrom Valjeva po prvi put poslije 91 dana, prenosi televizija N1.

Viši sud u Beogradu donio je danas odluku o ukidanju kućnog pritvora uzbunjivaču iz valjevske fabrike “Krušik” Aleksandru Obradoviću.

Obradović se nalazio tri mjeseca u pritvoru, a uhapšen je 18. septembra na svom radnom mjestu zbog sumnje da je počinio odavanje poslovne tajne.

Obradović je ukazao na koruptivne aktivnosti u vezi sa trgovinom oružjem, odnosno da su neke privatne kompanije po povlašćenim cijenama kupovale oružje iz te vojne fabrike, a među tim kompanijama je i firma “GIM” koja se povezuje sa ocem ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića Brankom Stefanovićem.

Kako je saopšteno iz Višeg suda, sudija za prethodni postupak donijela je rješenje kojim se Obradoviću ukida mjera zabrane napuštanja stana uz primjenu elektronskog nadzora i korišćenja interneta.

“Iz obrazloženja odluke proizlazi da je sudija za prethodni postupak izvršila uvid u dostavljene spise, kao i dopis Višeg javnog tužilaštva od 18. decembra u kojem se javni tužilac nije izjasnio da li predlaže produženje ili ukidanje izrečene mjere uz obrazloženje da odluku o tome ostavlja na ocenu sudu, te je našla da više ne stoje razlozi zbog kojih je okrivljenom izrečena mera, ni okolnosti predviđene članom 211 stav 1 tačka 3 Zakonika o krivičnom postupku”, navodi se u saopštenju.

Obradoviću je u vrijeme kada je bio u kućnom pritvoru bilo dozvoljeno sat vremena šetnje, od 10 do 11 sati prijepodne, ali je on izbjegavao da šeta centrom Valjeva, već je, kako kaže, birao maršute gdje je manje ljudi, kako bi udahnuo vazduh, piše N1.

“Ako ne bih bar pola sata šetao, imao bih snažne glavobolje”, objašnjava Aleksandar u večernjoj šetnji glavnom valjevskom ulicom – Karađorđevom – po prvi put poslije gotovo tri mjeseca, prenosi N1.

“Iako posljednjih dana čujemo u izvještajima novinskih kuća da je u Valjevu zagađen vazduh, večeras vazduh ima miris i ukus slobode za mene”, poručuje Obradović.

U šetnji je bio u društvu supruge, ali i nekoliko sugrađana koji su ga danas, nakon što mu je skinuta tzv. “nanogica”, dočekali ispred zgrade u kojoj živi.

“Ja sam u cijelom tom postupku prikupljanja informacija bio izolavan da ne bih doveo u opasnost svoje prijatelje i svoju porodicu. Ogromna podrška mi je dala snagu i injekciju inata i hrabrosti. Želim da se zahvalim svakom čovjeku ponaosob”, poručuje Obradović, a prenosi N1.

“Apsolutno bih isto uradio”

Obradović je ranije danas izjavio jda bi, iako je dospio u kućni pritvor, “aposolutno” isto uradio i objelodanio informacije o dešavanjima u firmi namjenske industrije u “Krušiku”.

Rekao je da je današnje ukidanje mjere kućnog pritvora, “samo korak u borbi do njegove konačne slobode”.

“Apsolutno ja sam tu dilemu sa sobom odavno razriješio”  rekao je Obradović za TV N1.

On je naveo da bi “apsolutno sve, gotovo svaki korak ponovio”, možda bi redosljed nekih koraka promijenio, “ali apsolutno, bez ikakvog dvoumljenja, bi sve ponovio”. 

“Nisam u euforiji, ovo je samo korak u dugačkom putu borbe, za koju sam svjestan da će biti, do moje konačne slobode”, rekao je Obradović, navodeći da se  čekao posljednji trenutak da bude pušten iz kućnog pritvora.

Obradović je ranije za Radio Slobodna Evropa izjavio da “nije konačno na slobodi”, već je “samo dobio mogućnost da se brani sa slobode”.

Obradović je za Radio Slobodna Evropa rekao da je svjestan da će put do “konačne slobode” biti “dug i trnovit”.

“Divan je osjećaj biti na slobodi, ali nisam u euforiji jer ovom odlukom nisam konačno na slobodi, samo sam dobio mogućnost da se branim sa slobode. Ovo je samo jedan korak u toj borbi”, naveo je Obradović i izrazio zahvalnost svima koji su ga podržali.

Dodao je da će po ukidanju kućnog pritvora prvo izaći iz kuće i prošetaće.

“Osjetiti miris i ukus slobode, prespavaću pa ću se onda sa porodicom i advokatom posavjetovati šta je najbolje za dalje”, rekao je Obradović koji je u kućnom pritvoru proveo tri mjeseca.

“Jedan od pet miliona”:  Još jedna u nizu pobjeda građana Srbije

Udruženje “Jedan od pet miliona” saopštilo je danas da je odluka o ukidanju kućnog pritvora Obradoviću još jedna u nizu pobjeda građana Srbije.

U saopštenju “Jedan od pet miliona” istakli su da se “borba ovdje ne završava”, pozivali su ljude da im jave ukoliko imaju bilo kakve informacije o “nelegalnostima i nezakonitim radnjama na koje bi željeli da ukažu, a dešavaju se na poslu, u mjesnoj zajednici, gradu” i dodali da će zaštititi svakog ko se uzbuni protiv vlasti.

“Ključna stvar jeste pritisak koji smo svi mi zajedno stvarali kako ne bi dozvolili da se tema Krušika zaboravi. Preko 30 hiljada potpisa prikupljeno je kako bi se Aleksandar Obradović oslobodio”, navodi Udruženje.

Udruženje je istaklo da je ponosno na sve svoje prijatelje i kolege koji su pomogli i pokazali izuzetnu solidarnost sa Aleksandrom Obradovićem i pokazali da je “Srbija zemlja normalnih ljudi željnih slobode”.

Source link

Preporučeno za vas