URA

URA: Paradoks da ministar prosvjete odbija peticiju za besplatne udžbenike, a oni stoje u Ustavu Crne Gore


Kažu da je najnovijim mišljenjem ombudsmana o lošem postupanju ministra prosvjete Damira Šehovića, koji je odbio peticiju građanina Marka Begovića o uvođenju besplatnih udžbenika u Crnoj Gori jasno stavljeno na znanje da ministra, kao i cijelu Vladu, glas građana ne zanima
Edit

Koliko je Vladi Crne Gore stalo do glasa građana, možda ponajbolje ilustruje primjer e-peticije i način na koji se nadležni odnose prema tom vidu demokratske volje građana, saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA.

Kažu da je najnovijim mišljenjem ombudsmana o lošem postupanju ministra prosvjete Damira Šehovića, koji je odbio peticiju građanina Marka Begovića o uvođenju besplatnih udžbenika u Crnoj Gori jasno stavljeno na znanje da ministra, kao i cijelu Vladu, glas građana ne zanima.

“Osim toga ministar Šehović je u svojem postupku osiono i u stilu autokrata samoinicijativno odbio prijedlog za pokretanje peticije, i to prije isteka zakonskog roka, a to nije njegova uska nadležnost već nadležnost Vlade Crne Gore. Ima li apsurdnije situacije od one da ministar prosvjete svjesno krši zakonska načela ovim ali i postupkom da se ne zalaže za besplatne udžbenike za osnovce koji su zakonom i propisani”, navodi se u saopštenju  URE.

U saopštenju dodaju  da su upravo zbog toga krajem prethodne kalendarske godine preko niza svojih opštinskih odbora u organima lokalnih samouprava pokrenuli inicijative da udžbenici budu besplatni za sve osnovce.

“To smo uradili upravo zbog toga što se Ministarstvo prosvjete na čelu sa Šehovićem oglušuje od takvih inicijativa a u njihovoj su nadležnosti. Zahvaljujući našim amandmanima na budžet Opštine Kotor osnovci u toj opštini imaće besplatne udžbenike. U ostalim gradovima smo isto pokušali, no nije bilo razumijevanja sa druge strane koja, po sveme sudeći, ne želi da se bavi životnim pitanjima već u kontinuietu nameće teme koje dijele društvo”, kaže se u saopštenju. 

“Ohrabrujemo građanske aktiviste i udruženja da nastave sa predlaganjem peticija i inicijativa jer je to jedan o važnih korektivnih postupaka u borbi protiv odnarođenog i dotrajalog tridesetogodišnjeg režima a čiji je, u konkretnom slučaju, ministar prosvjete Damir Šehović ilustrativni primjer”, zaključeno je u saopštenju URE. 

Source link

Preporučeno za vas