Ilustracija

Uprava za dijasporu: Namjera zvanične politike Srbije je da Crnogorce u Srbiji pretvore u statističku grešku


“Umjesto da doprinese smanjivanju tenzija u međudržavnim odnosima, ministar Dačić ide korak dalje i predlaže da se svim Crnogorcima koji doživljavaju Crnu Goru kao matičnu državu, preispita mogućnost oduzimanja srpskog državljanstva”
Edit

Crna Gora će iskoristiti sve mehanizme u cilju zaštite svoje nacionalne zajednice u Srbiji, saopšteno je iz Uprave za dijasporu.

Iz Uprave su reagovali na navode ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, koji je između ostalog rekao da je kranje vrijeme da se svi građani Srbije koji su crnogorskog porijekla izjasne po pitanju Zakona o slobodi vjeroispovesti, koji je usvojen u Crnoj Gori.

“Zabrinuti smo načinom i rječnikom ministra Dačića, koje predstavlja najradikalniji primjer narušavanja ljudskih i manjinskih prava i ima karakter poziva na progon cijele jedne nacionalne zajednice – Crnogoraca u Republici Srbiji. Tipičnom zamjenom teza, optužuje Crnu Goru za kršenje kolektivnih prava građana srpske nacionalnosti u Crnoj Gori, iako dobro zna koliki pritisak je pretrpjela crnogorska nacionalna zajednica u Srbiji u prethodnom periodu, što najbolje pokazuju statistički podaci. Očigledno je da je namjera zvanične politike Srbije da Crnogorci u Srbiji pretvore u statističku grešku na narednom popisu, mada su nekad Crnogorci bili među pet najbrojnijih nacija u toj državi”, navodi se u reagovanju.

Iz Uprave su saopštili i da “ne treba trošiti riječi koliko su upravo Crnogorci zadužili Srbiju, pa je gotovo nevjerovatno da nešto ovakvo može da saopšti jedan srpski ministar”.

“Umjesto da doprinese smanjivanju tenzija u međudržavnim odnosima, ministar Dačić ide korak dalje i predlaže da se svim Crnogorcima koji doživljavaju Crnu Goru kao matičnu državu, preispita mogućnost oduzimanja srpskog državljanstva. Ovakava izjava ministra Dačića izlazi iz već uvriježenih stereotipa o Crnogorcima koji zahvaljujući nacionalističkoj retorici njeguje značajan dio srpskih medija, a sada se prelazi na otvoreni poziv na kršenje zagarantovanih tj. stečenih prava domaćim zakonodavstvom i međunarodnim dokumentima, što sve ukupno zlokobno podsjeća na karakter srpskog režima sa početka 90 – tih godina prošlog vijeka”.

Iz Uprave za dijasporu su naveli i da će država Crna Gora iskoristiti sve mehanizme u cilju zaštite svoje nacionalne zajednice u Srbiji, “pa čak i od ovakvih neodmjerenih izjava, koje, nažalost, dolaze sa najviših državnih adresa Republike Srbije”.

Source link

Preporučeno za vas