Majbah mercedes, službeno vozilo premijera

Uprava policije osam guma platila 28.762 eura


Prema nezvaničnim podacima “Vijesti”, četiri gume su naručene za blindirani “majbah”, a dva takva automobila koriste predsjednik Milo Đukanović i premijer Duško Marković
Edit

Uprava policije sklopila je ugovor sa firmom “Vujačić company” za kupovinu i postavljanje garniture zimskih guma za dva blindirana automobila “audi A8 LANG 6.0/06“ i “mercedes 600S”, koje su koštale 28.762 eura.

Ugovor o kupovini zaključen je 13. avgusta, a dobavljač je bio dužan da u roku od 30 dana u magacin UP u Zagoriču dostavi nove, neraspakovane gume. Dobavljač je, prema detaljima iz tenderskog ugovora, dužan i da u prisustvu policije i radnika Auto-centra UP postavi gume na skupocjenim automobilima.

Prema nezvaničnim podacima “Vijesti”, četiri gume su naručene za blindirani “majbah”, a dva takva automobila koriste predsjednik Milo Đukanović i premijer Duško Marković.

Iz UP su odgovorili da je Sektor za obezbjeđenje ličnosti i objekata, prema nadležnoj službi, uputio zahtjev za nabavku osam zimskih pneumatika za specijalna blind vozila.  

“Ova vozila se koriste za potrebe eskortnog obezbjeđenja domaćih a po potrebi i stranih štićenih ličnosti koje se obezbjeđuju na osnovu Vladine Odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije. Pneumatici su namijenjeni vozilima starije proizvodnje”, piše u odgovoru.

zimske gume
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

Prema odluci Vlade o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje UP, 14 funkcionera, koji pokrivaju najviše političke i pravosudne pozicije, imaju pravo na zaštitu i pratnju policije.

Štićene ličnosti su, osim predsjednika i premijera, prvi čovjek parlamenta Ivan Brajović, VDT Ivica Stanković, GST Milivoje Katnić, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, ministar pravde Zoran Pažin, prvi policajac Veselin Veljović i ministar MUP-a Mevludin Nuhodžić…

Prema tenderskoj dokumentaciji, za obje marke automobila tražene su zimske blind gume “S 245/700 R470 AC”, nosivosti 1.250 kilograma, indeksa brzine 190 kilometara na čas.

Kao tip gume naveden je “PAX” sistem, specijalni pneumatik za blind vozila.

U tenderu za nabavku osam guma za dva blind automobila “Vujačić company” je dužan da uradi demontažu starih i ugradnju novih guma za blind automobile.

Taj posao su morali da urade pod nadzorom službenika Auto-centra UP i policajaca iz pratnje štićene ličnosti koja duži blind automobil.

Garancija na osam skupocjenih guma je 12 mjeseci, a prilikom isporuke robe izabrani ponuđač dostavio je garantni list sa upisanim modelom i serijskim brojem auto gume, datumom proizvodnje i prodaje, za svaki isporučeni artikal.

Firma iz Mahale, koja je dobila tender, dostavila je i podatke da gume nijesu starije od 12 mjeseci na dan isporuke.

Javna nabavka za nabavku seta zimskih guma je sprovedena u otvorenom postupku sa skraćenim rokom, jer je kako je pojašnjeno, Uprava policije odnedavno oformljena kao samostalan organ.

“Javila se potreba za brzim reagovanjem za sprovođenje ove nabavke kako bi se u što kraćem roku obezbijedili uslovi za rad pripadnika Uprave policije”, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Uredbom o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore, štićene ličnosti imaju pravo na službeno vozilo skuplje od 50.000 eura.

 “Obuli” policijske automobile i patrole

Uprava policije tim tenderom zaključila je i još dvije partije za kupovinu ljetnjih i zimskih guma za policijske automobile i patrolna vozila.

Za kupovinu 152 komada guma za novije automobile više klase u UP sklopljen je ugovor sa nikšićkom firmom “Monte part”, koja je dostavila najbolju ponudu.

Taj posao policija je platila 15.295 eura, a zamjena guma na policijskim automobilima će se raditi zavisno od potrebe i projene zaposlenih u Auto-centru.

”Naručilac se za premijum gume opredijelio u skladu sa svojim potrebama, imajući u vidu svrhu u koju se koriste vozila za koje se gume nabavljaju, kao i da se radi o novijim vozilima”, navodi se dokumentaciji.

Prilikom isporuke robe, izabrani ponuđač sa kojim se zaključi ugovor, dužan je da dostavi garantni list sa upisanim modelom i serijskim brojem auto gume, datumom proizvodnje i prodaje za svaki isporučeni artikal.

Osim za novije automobile, policija je “obula” i starija i patrolna vozila.

Taj posao je povjeren firmi “Vujačić company”, koja je dužna da za 46.403 eura u narednih godinu dana nabavi i zamijeni gume na policijskim automobilima.

Source link

Preporučeno za vas