Projekat "Mir" iranskog arhitekte Mohameda Hasana Forouzanfara

Umjetnošću protiv Trampa: Iranski umjetnik “podiže bijele zastave” nad lokacijama svjetske baštine


Poruka nije isključivo politička niti se odnosi samo na iransku kulturu, istoriju i civilizaciju, ovo je poruka iranskog umjetnika koja ističe važnost ovih mjesta svjetske baštine
Edit

Kao odgovor na prijetnju američkog predsjednika Donalda Trampa, na Twitter-u, da su vojne snage SAD-a naciljale 52 iranska položaja od kojih su neki važni za Iran i iransku kulturu, arhitekta Muhamed Hasan Forouzanfara je odgovorio konceptualnim projektom “Mir”. 

On je fotografije UNESCO-vih lokacija svjetskog nasleđa u Iranu i  fotografije istorijskih građevina i prirodnih znamenitosti u toj zemlji, ukrasio bijelim zastavama koje se slobodno vijore, ističući na taj način njihovu važnost i nezamjenjivost. 

Ilustracija
Jedna od fotografija projekta “Mir” iranskog umjetnika Mihameda Hasana Forouzanfara(Foto: Instagram)

Haška konvencija o zaštiti kulturnih dobara iz 1954. godine, koja kaže da je čak i ciljanje kulturnih mjesta ratni zločin, podupire umjetnikovu tezu.

“Ova poruka nije isključivo politička niti se odnosi samo na iransku kulturu, povijest i civilizaciju. Ovo je poruka iranskog umjetnika koja ističe važnost ovih mjesta svjetske baštine” – objašnjava   Forouzanfar. 

Zastave ističu kako se važni elementi istorije i kulture neke zemlje mogu uhvatiti u unakrsnoj vatri između sukobljenih naroda, istovremeno šaljući poruku da bi njihov gubitak bio tragedija ne samo Iranu, već i našoj zajedničkoj istoriji. 

Source link

Preporučeno za vas