Donald Tusk

Tusk objavio da se neće kandidovati za predsjednika Poljske


Kao premijer je nadgledao stabilan ekonomski rast i doprinio poboljšanju imidža zemlje u svijetu, ali je njegova vlada donjela i neke nepopularne mjere kao što je povećanje starosne granice za odlazak u penziju, što je aktuelna vlada poništila
Edit

Predsjednik Evropskog saveta i bivši poljski premijer Donald Tusk izjavio je danas u Briselu da se neće kandidovati na predstojećim predsjedničkim izborima u Poljskoj, rekavši da nosi previše tereta iz vremena kad je bio na čelu vlade te zemlje.

Tusk, poljski premijer od 2007. do 2014. godine, bio je viđen kao političar koji bi mogao da bude brana od desnih populista, čija je vladavina u Poljskoj od novembra 2015. godine povećala zabrinutost EU zbog stanja vladavine prava u toj zemlji.

Predsjednik Poljske Andžej Duda, koji podržava vladajuću stranku Pravo i pravda i veoma je retko ulagao veto na njene zakone, boriće se na proljeće 2020. godine za drugi mandat.

Tuskov mandat na čelu Evropskog saveta ističe na kraju novembra, i imao bi dovoljno vremena za kampanju u Poljskoj.

Međutim, on je danas poljskim televizijskim stanicama rekao da “neće biti kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima”, navodeći kao razlog “teret koji nosi iz vremena kada je bio premijer”.

Njegova odluka znači da poljska opozicija ostaje bez jasnog protivkandidata Dudi.

Portal Onet javio je juče da je Tusk naručio istraživanje javnog mnjenja o svojim šansama na izborima i da je bio razočaran rezultatima.

Tusk je bio lider centrističke i proevropske stranke Građanska platforma od juna 2003. do novembra 2014. godine.

Kao premijer je nadgledao stabilan ekonomski rast i doprinio poboljšanju imidža zemlje u svijetu, ali je njegova vlada donjela i neke nepopularne mjere kao što je povećanje starosne granice za odlazak u penziju, što je aktuelna vlada poništila. Bilo je i nekoliko skandala u koje su bili umiješani članovi Tuskove vlade.

Source link

Preporučeno za vas