Solejmani (u sredini)

Trampova naredba: Ubijen vođa iranske revolucionarne garde, Hamenei najavio osvetu


Pentagon je saopštio da je uticajni iranski general ubijen po naređenju američkog predsjednika
Edit

General Kasem Solejmani, šef elitne jedinice Revolucionarne garde, ubijen je noćas u napadu američkih snaga na aerodrom u Bagdadu.

Smrt generala potvrdila je rano jutros Iranska revolucionarna garda, a Pentagon je saopštio da je Solejmani ubijen po naređenju američkog predsjednika Donalda Trampa. 

“Po naređenju predsjednika, američka vojska je preduzela odlučne mjere u cilju zaštite američkog osoblja u inostranstvu tako što je ubila Kasema Solejmanija”, navodi se u saopštenju ministarstva odbrane SAD.

bagdad
Napad na aerodrom u Bagdadu(Foto: AP)

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei obećao je u petak da će “osvetiti” smrt uticajnog iranskog generala Solejmanija i proglasio trodnevnu državnu žalost. 

On je na Tviteru naveo da “neumoljiva osveta čeka kriminalce koji su okaljali ruke njegovom krvlju i krvlju drugih mučenika”.

I iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je danas da će se Iran i slobodne države u regionu osvetiti SAD nakon smrti generala Solejmanija. 

“Nema sumnje da će se velika nacija Irana i druge slobodne nacije u regionu osvetiti zločinačkoj Americi za ovo stravično ubistvo”, navodi se u saopštenju Rohanija objavljenom na sajtu iranske vlade. 

Source link

Preporučeno za vas