Tramp, Palestina (Ilustracija)

Trampov plan predviđa stvaranje države ‘Nove Palestine’


Detalji se drastično razlikuju od izjava visokog Trampovog savetnika Džareda Kušnera koji je više puta sugerisao da se planom ne predviđa palestinska državnost
Edit

Libanska TV stanica objavila je da bliskoistočni mirovni plan SAD predviđa osnivanje palestinske države koja bi se zvala “Nova Palestina”.

To bi se postiglo trojni sporazum Izraela, Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) na Zapadnoj obali i ekstremističke islamske organizacije Hamas koji vlada pojasom Gaze.

Tvrdeći da je nabavila primerak dugo očekivanog plana administracije američkog predsednika Donalda Trampa, stanica Al Majadin bliska Hezbolahu, navodi detalje koji su u oštroj suprotnsti sa do sada objavljenim ograničenim informacijama o tom dokumentu i sa stavovima SAD i Izraela.

To baca sumnju na kredibilnost tog libanskog izveštaja, prenose izraelski mediji.

U izveštaju se navodi da će SAD okončati ekonomsku podršku Izraelu ako odbaci sporazum kojim se navodno planira osnivanje države Palestine u Gazi i na delovima Zapadne obale.

Palestinskoj strani će se takođe uskratiti pomoć, koju ionako ne dobija ali kako se planira, ako Hamas i Islamski džihad odbace plan, a PLO ga prihvati. Tako će se praviti razlika izmedju rukovodstva na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Planom se predvidja da Saudijska Arabija, umesto Jordana, postane zaštitnik krajnje osetljivog svetilišta Brda hrama u Jerusalimu koje čuva izraelska policija, ali bi Izrael i zadržao suverenitet nad tim svetilištem.

Izveštaj o navodnom planu su detaljno preneli mediji na hebrejskom jeziku, iako nema zvanične potvrde SAD da je tačan.

Detalji se drastično razlikuju od izjava visokog Trampovog savetnika Džareda Kušnera koji je više puta sugerisao da se planom ne predviđa palestinska državnost.

I ranije je objavljivan navodni sadržaj tog dokumenta, ali je administracija SAD rutinski odbacivala takve izveštaje kao neosnovane i kao spekulacije, najavljujući da će detalje predstaviti kada dodje vreme.

Libanska TV stanica je objavila da će Izrael anektirati jevrejska naselja, uključujući ona izolovana, na okupiranoj Zapadnoj obali i da će dolina Jordana ostati pod kontrolom Izraela.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je nedavno izjavio da ima saglasnost SAD da anektira dolinu Jordana.

U izveštaju se navodi i da će palestinske teritorije biti povezane auto-putem od Zapadne obale do Gaze i da će imati vodovod ispod tog puta.

Auto-put će biti 30 metara uzdignut nad tlom i gradiće ga kineska kompanija, a Izrael će nadgledati.

Mirovni plan zahteva trenutnu i potpunu demilitarizaciju palestinskih snaga, uključujući Hamasove.

Palestinska država neće imati vojsku. Izrael i Palestinci će potpisati sporazum na osnovu kojeg će izraelska vojska braniti palestinski narod od spoljnih pretnji, pod uslovom da oni delom snose troškove odbrane.

U slučaju sukoba Izraela i ekstremisatičkih organizacija u Gazi, SAD će pomoći Izraelu da uništi rukovodstvo ekstremista.

Jerusalim koji je Tramp pre dve godine priznao kao glavni grad Izraela, neće biti podeljen, već će biti glavni grad i “Nove Palestine”.

Stanovnici istočnog Jerusalima postaće gradjani te buduće države.

Za Gazu plan predvidja da Egipat ustupi teritoriju za izgradnju fabrika i aerodroma, ali Palestincima neće biti dozvoljeno da tamo žive.

Planom se najavljuju palestinski izbori.

Predvidja se da nekoliko zemalja finansira primenu plana, uključujući SAD, EU i zemlje Zaliva koje bi trebalo da obezbede 30 milijardi dolara tokom pet godina za projekte u “Novoj Palestini”.

Bela kuća je planirala da bliskoistočni plan objavi letos, ali je bila primorana da ga odloži zbog dve runde izbora u Izraelu posle kojih nije obrazovana nova vlada,a sada su novi izbori zakazani za mart.

U poslednje vreme se nagoveštavalo da plan nikada neće biti objavljen.

Source link

Preporučeno za vas