Caj Ing-ven sa pristalicama slavi pobjedu na izborima

Tajvanska predsjednica osvojila drugi četvorogodišnji mandat


Tajvan je razvio sopstveni identitet od kada se odvojio od Kine u građanskom ratu 1949. ali nikad nije zvanično proglasio nezavisnost
Edit

Tajvanska predsjednica Caj Ing-ven pobijedila je na danas održanim predsjedničkim izborima i osvojila drugi mandat, što ukazuje na snažnu podršku glasača njenom tvrdom stavu prema Kini.

Caj je na današnjim izborima pobijedila dva rivala Han Kuo-jua iz suparničke Nacionalističke partije i Džejmsa Sunga iz manje Partija narod prvi.

Glasači su se opredijelili za njen tvrd stav prema Kini, a oglušili se o Hanove argumente za prijateljskije veze sa Pekingom koji Tajvan smatra svojom odmetnutom provincijom koja treba da bude dovedena pod njegovu kontrolu, ako je potrebno i silom.

Kineske komunističke vođe su zauzele posebno čvrst stav prema Caj od njene inauguracije 2016. godine, gnijevni jer je odbila pekinšku politiku “samo jedne Kine”. Njena pobjeda će vjerovatno produbiti politički spor i dovesti do pojačanih pritisaka Pekinga, navodi AP.

Sa više od 70 odsto prebrojanih glasačkih mjesta Centralna izborna komisija saopštila da je Caj osvojila 58 odsto glasova i da ima udobnu prednost nad najbližim rivalom Han Kuo-juom koji je imao 38 odsto. Treći kandidat Džejms Sung je imao četiri odsto.

Tajvan je razvio sopstveni identitet od kada se odvojio od Kine u građanskom ratu 1949. ali nikad nije zvanično proglasio nezavisnost. Peking polaže pravo na ostrvo s 23 miliona stanovnika i prijeti da bi upotrijebio i silu da ga zaposjedne.

Za mnoge u Tajvanu, višemjesečni antivladini protesti u Hongkongu, poluautonomnoj kineskoj teritoriji, ukazali su na kontrast između njihovog ostrva s demokratskom vladom, i autoritarne, komunističke vladavine u kopnenom dijelu Kine. Caj je prikazala izbore kao šansu da se zaštiti demokratija Tajvana.

Od tranzicije ka punoj demokratiji početkom 1980-ih Tajvan je sve više isticao svoj identitet nezavisnosti od Kine, iako ga ne priznaju Ujedinjene nacije, niti bilo koja veća država. 

Ta ostrvska zemlja međutim ima sve aspekte funkcija suverene države, te izdaje sopstvene pasoše, ima svoju vojsku i pravni sistem, i važan je centar svjetske industrije visoke tehnologije.

Source link

Preporučeno za vas