Tači: "Mala" korekcija granica prihvatljiva za konačni sporazum

Tači: "Mala" korekcija granica prihvatljiva za konačni sporazum


"Ako je ‘mala’ korekcija granice cena za konačni mirovni sporazum, onda će to morati da bude prihvatljivo", rekao je Tači na forumu održanom u Savetu za spoljne odnose u Vašingtonu prenosi prištinska Gazeta ekspres.

Ponovio da su jezero Gazivode, Mitrovica i Trepča resursi o kojima se ne pregovara.

Tači je dodao da je glavni cilj sporazuma Beograda i Prištine priznanje Kosova i članstvo u UN.

Govoreći o ulozi i značaju podrške SAD Prištini, Tači je rekao da kad god je Kosovo bilo zajedno sa SAD bilo je pobednik. 

"I ukoliko su se načinjeni kompromisi u početku činili teškim, kasnije se pokazalo da su to bile dobre strateške odluke", rekao je Tači, dodao je da je podrška SAD u postizanju sporazuma sa Beogradom bila vitalna za Prištinu.

Poručio je da prištinske vlasti "neće prihvatiti sporazum koji nije prihvatljiv za Vašington".

Džejms Pardju, američki diplomata i jedan od predstavnika SAD za Kosovo od 1999-2001. godine, postavio je pitanje o korekciji granica.

U svom odgovoru, Tači je rekao da će jedna od tačaka "sveobuhvatnog mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije svakako biti i određivanje granice između Kosova i Srbije".

"Jedna od tačaka će biti i demarkacija ‘granice između Kosova i Srbije’", rekao je Tači i dodao da postoji mogućnost da se koriguje granica i na severu Kosova i na jugu Srbije.Izvor

Preporučeno za vas