Ilustracija

Tabaš prijetio Raičeviću i Redžiću?


Policija je oduzela digitalne uređaje za koje postoji sumnja da se na njima nalaze dokazi o izvršenim krivičnim djelima
Edit

Službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su, u saradnji sa službenicima Centra bezbjednosti Podgorica uhapsili Aleksandra Tabaša (55) zbog sumnje da je prijetio glavnom uredniku portala IN4S Gojku Raičeviću i novinaru Glasa Amerike (VOA) iz Crne Gore, Nebojši Redžiću.

Tabaš se tereti za krivično djelo – ugrožavanje sigurnosti.  

On je, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, nakon saslušanja pušten na slobodu.

“Postupajući po prijavama više građana da im je nepoznato lice posredstvom društvene mreže Facebook-a sa lažnih Facebook profila prijetilo, kao i prijava više građana da im je nepoznato lice posredstvom ove društvene mreže, takođe sa lažnih profila, objavljivalo fotografije sa pogrdnim nazivima, uvredama i neistinama, a koje su uticale na njihov privatni i poslovni život, službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti. O događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici”, saopšteno je iz Uprave policije.

Navodi se da su policijski službenici tokom izviđajnog postupka, kao i saradnjom sa DFC – Digitalnim forenzičkim centrom iz Podgorice, a koji se bavi otkrivanjem lažnih vijesti i informacija, došli do sumnje da je A.T. otvorio više od 12 lažnih Fejsbuk profila pod nazivima: „Vladimir Petrović“, „Risto Radović“,  „Sergey Volkov“, „Ana Uskoković“, „Adriatic PG“, „Slaven Radunović“, „Vasović Vera“, „Natalije Jovana Suarez“, „Rajka Firma Alivodić“, „Necko Radović“, „Lana Milošević“, „Veljko Radusinović“ i drugi.

Sa navedenih lažnih profila Tabaš je, kako se sumnja, postavljao fotografije javnih ličnosti iz svijeta politike, muzike i novinarstva, kojom prilikom je stavljao statuse da su navedene osobe ili preminule ili da su optužene za razne vrste krivičnih djela protiv polnih sloboda.

Tabaš je takođe, sumnja se, koristeći navedene lažne profile uputio prijetnje Raičeviću i Redžiću.

“Policija je, postupajući po naredbi sudije za istragu Osnovnog suda u Podgorici, izvršila pretres stana i drugih prostorija koje koristi A.T. prilikom čega su oduzeti digitalni uređaji (PC, hard disk, eksterni hard disk, kao i USB fleška) a za koje postoji sumnja da se na njima nalaze dokazi o izvršenim krivičnim djelima”, saopšteno je iz policije.

Source link

Preporučeno za vas