SZO očekuje visok nivo koronavirusa tokom ljeta u Evropi

SZO očekuje visok nivo koronavirusa tokom ljeta u Evropi


Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) očekuje “visok nivo” virusa Kovid-19 ovog ljeta u Evropi, a pozvala je i da se pažljivo prati virus, pošto je zabilježen utrostručen broj novozaraženih dnevno tokom posljednjeg mjesec.

“Pošto su zemlje širom Evrope ukinule društvene mjere koje su bile na snazi, virus će cirkulisati na višim nivoima ovog ljeta”, rekao je direktor SZO za Evropu Hans Kluge, a prenosi N1.

On je rekao da virus neće nestati zato što su zemlje prestale da ga nadziru, da nastavlja da inficira, da nastavlja da se mijenja i da i dalje ubija.

Podstaknuti podsojem omikrona BA.5, broj slučajeva zaraze u oko pedeset zemalja koje obuhvata SZO Evropa dostigao je ove nedjelje blizu 500.000 novozaraženih dnevno, dok je to bilo oko 150.000 dnevno krajem maja, navode podaci svjetske organizacije.

Pošto je registrovano između 4.000 i 5.000 smrtnih slučajeva od kovida dnevno tokom dobrog dijela zime, broj umrlih sada ostaje na niskom nivou od 500, nivou od ljeta 2020.

Gotovo sve evropske zemlje bilježe veliki porast broja slučajeva, a po broju novih slučajeva vode Portugal, Luksemburg, Francuska, Grčka, Kipar Njemačka i Austrija.

“Nadamo se da opsežni programi vakcinacije, koje je većina zemalja imala, kao i prethodne infekcije, znače da ćemo izbjeći najteže posljedice koje smo imali najranije u pandemiji”, rekao je Kluge.

SZO poziva Evropljane da nastave da se izoluju u slučaju respiratornih simptoma, da provjere da im je vakcina ažurirana i da nose masku na mjestima sa puno ljudi.

Takođe je pozvao evropske zemlje da povećaju nivo vakcinacije.

“Visok imunitet u stanovništvu i izbor da se smanji rizik za starije osobe biće ključni da spriječi dodatni mortalitet ovog ljeta”, zaključio je.

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas