Svoboda: Za Kosovo potrebno regionalno rešenje


Hanes Svoboda je na konferenciji "Srbi i Albanci-kuda dalje?", koju organizuje novinska agencija Tanjug u saradnji sa albanskom agencijom ATA, rekao da to pitanje ne bi smelo da bude rešeno otvaranjem drugog, odnosno da to ima posledice po, na primer, Bosnu i Hercegovinu.

Svoboda, koji je bio izvestilac Evrpskog parlamenta za Zapadni Balkan, ocenio je pozitivnim to što je bilo brojnih susreta predstavnika Srbije i Albanije, koji su, kako je rekao, imali produktivan dijalog.

Za ovog austrijskog političara, člana Upravnog odbora Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi (CDRSEE) je bitno, kaže, da ove dve zemlje preuzmu odgovornost ne samo za sebe već ceo region.

Osvrnuvši se na rezultate istraživanja koje je agencija "Faktor plus" uradila za potrebe Tanjuga, Svoboda je rekao da s obzirom na to da je zajednički cilj obeju zemalja ulazak u EU, neophodno da žive ne jedni pored drugih, već zajedno.

"Osnovna ideja EU je ne da se živi jedni pored drugih, već zajedno, a da se konfliti rešavaju sa pogledom u budućnost", jasan je Svoboda.

Ukazujući da su mnoga pitanja između Srbije i Albanije još otvorena i da obe zemlje imaju veliku odgovornost po region, Svoboda kaže da bi se moglo reći da je njihov odnos "skoro kao nekada Nemačka i Francuska".

Kazao je da se ne sme dozvoliti da etnički i nacionalistički stavovi, koji su uvek vezani samo za pogled u prošlost, spreče usmerenje ka budućnosti.

Kao primer je naveo Makedoniju, gde je, kaže, sprečen kompromis zbog nacionalista.

Istakao je da Albanija i Srbija treba da imaju snažan glas u novom poretku u regionu.

Treba, kako naglašava, prevazići otvorena pitanja, gledati u budućnost i ne zloupotrebljavati prošlost.

"Ne možemo poreći istoriju, ali možemo da je iskoristimo da iz nje učimo", istakao je Svoboda i dodao da mlađe generacije treba da se sreću i govore o budućnosti, a ne prošlosti.Izvor

Preporučeno za vas