Tramp

Svjedočenje iza zatvorenih vrata i promjenjen iskaz: Priča o Trampu i Ukrajini nije laž?


Prema Sondlendu, Tramp je rekao da ne želi ništa za uzvrat, već “samo da Zelenski učini pravu stvar”
Edit

Ambasador SAD u EU Gordon Sondlend, koji svjedočio iza zatvorenih vrata u istrazi o opozivu predsjednika Donalda Trampa, promjenio je iskaz o Ukrajini,  prenosi Tanjug.

On je sada priznao da je ipak znao da je isplata vojne pomoći Ukrajini uslovljena time da predsjednik te zemlje Volodimir Zelenski javno kaže da je otvorio istragu o poslovanju sina Džozefa Bajdena.

Ovu promjenu u odnosu na raniji iskaz, kada je tvrdio da vojna pomoć i istraga o Bajdenu nisu povezane, Sondlend je objasnio time da mu je pamćenje “osvježeno” kada je čuo iskaze još dvoje svjedoka u istrazi, piše Glas Amerike.

Demokrate u Predstavničkom domu objavile su transkript svjedočenja Gordona Sondlenda, kao i bivšeg izaslanika za Ukrajinu Kurta Volkera, a ranije su objavljeni i iskazi savjetnika državnog sekretara Majka Mekinlija i bivše ambasadorke u Ukrajini Mari Jovanovič, koja je otvoreno govorila o tome da Trampov lični advokat Rudi Đulijani vodi politiku iz sjenke sa Ukrajinom.

Kurt Volker, bivši specijalni izaslanik za Ukrajinu, i Gordon Sondlend, američki ambasador u Evropskoj uniji, bili su uključeni u politiku Bijele kuće prema Ukrajini i svjesni telefonskog poziva koji se 25. jula odigrao između Trampa i predsjednika Ukrajine, Vladimira Zelenskog, koji je od ključnog značaja za istragu, prenosi AP.

Sondlend je u transkriptu revidirao svoje svjedočenje, priznajući da je u septembru razumio da je američka pomoć Ukrajini povezana sa javnim obećanjem ukrajinskih vlasti da će istražiti korupciju u toj zemlji.

Konkretno, Sondland je rekao da se sada priseća razgovora u Varšavi s glavnim pomoćnikom ukrajinskog predsjednika, u kojem je Sondland rekao da do obnavljanja vojne pomoći vjerovatno neće doći dok Ukrajina ne objavi javno saopštenje u kojem se obavezuje na borbu protiv korupcije.

Tramp je u pozivu 25. jula taj zahtjev povezao sa istragom Džoa Bajdena.

S druge strane, Tramp i njegove pristalice i dalje negiraju navode da je Bijela kuća povukla gotovo 400 miliona dolara vojne pomoći zahtjevajući od Ukrajine da objavi informacije koje bi nanjele štetu Bajdenu, mogućem kandidatu demokrata na predsjedničkim izborima naredne godine, piše Danas.

Prema Sondlendu, Tramp je rekao da ne želi ništa za uzvrat, već “samo da Zelenski učini pravu stvar”.

Source link

Preporučeno za vas