Doček Nove godine

Svijet je ušao u 2020. godinu: Prvi dočeci na Samoi, Novom Zelandu, Južnoj Koreji


Samoa, ostrvo sa 180.000 stanovnika, prije nekoliko godina je iz ekonomskih razloga promjenilo stranu na datumskoj granici i od tada u nove godine ulazi prvo, a ne posljednje
Edit

Među prvima su Novu 2020. godinu dočekali pacifička ostrvska zemlja Kiribati, Samoa, Novi Zeland i Južna Koreja, sa tradicionanim vatrometima i slavljem ali i ponekad teškim sjećanjima na dogadjaje koji su obilježili proteklu godinu.

Kiribati sa svojih 3.200 koralnih ostrva koji se protežu preko ekvatora je na čelu borbe protiv klimatskih promjena, suočen sa sušom i podizanjem nivoa mora.

Na Samoi je Nova godina dočekana vatrometom sa planine Vaea koja nadgleda glavni grad Apiju. Ali je ove godine doček prožet tugom zbog epidemije boginja u 2019. u kojoj je umrlo najmanje 81 osoba, uglavnom djeca mlađa od pet godina.

Doček Nove
Doček Nove(Foto: AP)

Samoa, ostrvo sa 180.000 stanovnika, prije nekoliko godina je iz ekonomskih razloga promjenilo stranu na datumskoj granici i od tada u nove godine ulazi prvo, a ne posljednje. 

Glavni gradovi Novog Zelanda pozdravilli su Novu godinu sa tradicionalnim vatrometom. U Oklandu pola tone vatrometa ispaljeno je sa Skaj tauera iznad centra grada.

Novozelanđani se ne opraštaju sa 2019. sa žaljenjem, te je godine 15. marta jedan napadač ubio 51 osobu i ranio desetine u dvije džamije u Krajstčerču a u decembru je u erupciji vulkana na Bijelom ostrvu poginulo najmanje 19 turista i vodiča.

Hiljade Južnokorejaca ispunili su centar Seula uoči tradicionalne ceremonije zvonejnja zvona kod gradske kuće da se oprosti sa 2019. godinom.  Među istaknutim ličnostima izabranim da udare zvono pred ponoć bio je vodeći igrač bejzbola Hjun Jin Rju i Pengsu, veliki lik pingvina koji je postao jedan od najvećih televizijskih zvijezda u zemlji 2019. Godišnje oglašavanje mirovnog zvona u parku Imdžinak blizu granice sa Sjevernom Korejom otkazano je zbog karantina vezanog za epidemiju afričke svinjske kuge. 

Protekla 2019. je bila iscrpljujuća za Južnu Koreju obilježena političkim skandalima pogoršanim tržištem rada i pogoršanjem diplomatskih odnosa sa Sjevernom Korejom.

Source link

Preporučeno za vas