„Svetac” bez sjaja u osvit sezone

„Svetac” bez sjaja u osvit sezone


Pola vijeka nakon što je dobio jedno od najvećih međunarodnih priznanja u turizmu – “Zlatnu jabuku”, najveći crnogoski turistički brend – hotel “Sveti Stefan”, danas je u mraku.

Katanac je na vili “Miločer”, ali i na restoranima, igralištima, spa-centru… – bez izgleda da će “Svetac” ovog ljeta primiti goste.

Plaže su pretvorene u vašarište, na Kraljičinoj, nekada rezervisanoj za goste hotelskog kompleksa i političku elitu, sada se kupaju svi.

Iako je zakupac elitnog hotelskog kompaleksa, kompanija “Adriatic properties” zaključila aneks ugovora o zakupu četiri plaže – Kraljičinoj, Velikoj miločerskoj (Kraljevoj), zapadnoj i dijelu istočne svetostefanske (plaže sa obje strane rive koja vodi ka grad-hotelu), kupališta su neuređena, nema plažnog moblijara, tuševi nijesu u funkciji.

Kraljičina plaža
Kraljičina plažafoto: Vuk Lajović

Izuzev korpi za otpatke na svim plažama, te obezbjeđenja koje iz “prikrajka” posmatra dešavanja, briga o plažama prepuštena je posjetiocima.

Metalna, dva metra visoka kapija na samom ulazu na po mnogima najljepšu crnogorsku plažu – Kraljičinu, otvorena je, a prizor ni malo nije reprezentativan pred početak glavne sezone. Raznobojni suncobrani, postavljeni bez reda, jedan tuš u funkcji, bez bova u moru i spasilaca.

Obezbjeđenje kompleksa sjedi u hladovini i nikoga ne odvraća od namjere da uđe na plažu, dok je sa druge strane postvaljen veliki metalni lanac na prilazima ka zatvorenom spa-centru.

Slična situcija je i na Kraljevoj plaži, gdje je takođe kupanje svima dozvoljeno. Na plaži nema mobilijara, ni jedan od tuševa ne radi.

Kraljeva plaža
Kraljeva plažafoto: Vuk Lajović

Vila “Miločer” je zatvorena, kapija na ulazu na terasu nekadašnje kraljevske rezidnecije je zatvorena.

Šetnja kroz Miločerski park ka Svetom Stefanu uvijek je bila jako atraktivna turistima, ali restoran “Oliva” ne radi pa nemaju gdje da se okrijepe.

I Sveti Stefan je pod katancem, brojni posjetioci koji prilaze nesvakidašnjem ostrvcu mogu samo doći do zatvorenih vrata.

Obje plaže su slobodne za kupanje, na njima nema mobilijara, a tuševi ne rade.

Restoran “Olive”
Restoran “Olive”foto: Vuk Lajović

Zatvoren je i nekadašnji šoping centar naspram grad-hotela.

Katanac je na svim objektima koje je pod zakup uzela kompanija “Adriatic properties”, a kojim upravlja hotelski operator “Aman”.

Predsjednik Odbora direktora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Blažo Rađenović kazao je “Vijestima” da su kompaniji “Adriatic properties” poslali opomenu pred raskid ugovora, u slučaju da kupalište ne privede namjeni.

”Nastojaćemo da u najkraćem roku zakupaca kupališta na Svetom Stefanu, Miločeru i Kraljičinoj plaži primoramo da poštuje ugovor i uredi sljedeće obaveze: ograniči sva kupališta bovama, postavi tuševe na svim kupalištima, postavi informacione table o načinu korišćenja kupališta na ulazu, organizuje spasioce, vodi računa o higijeni i postavi kante za smeće. Ukoliko pak ne dođe do organizacije kupališta, spremni smo da pruzmemo obavezu da sve uredimo kao Javno preduzeće”, kazao je Rađenović.

Spa-centar pod katancem
Spa-centar pod katancemfoto: Vuk Lajović

Iz kompanije “ Adriatic properties” nijesu mogli “Vijestima” da odgovore na pitanje da li će hotelski kompleks biti otvoren ovoga ljeta, navodeći da pravila Arbitražnog procesa koji se vodi u Londonu zahtijevaju da sve strane u postupku čuvaju povjerljivost.

”Naši advokati su nas savjetovali da ne odgovaramo na pitanja, niti da dajemo bilo kakve komentare koji bi mogli predstavljati kršenje pravila arbitraže”, istakli su u kompaniji.

Pred sudom u Londonu “Adriatic properties” traži da im se zbog navodnog kršenja ugovora i onemogućavanja da rade prošle godine, isplati 100 miliona eura, koliko su, tvrde, investirali u hotelski kompleks, kao i izgubljena dobit za prošlu godinu i sve naredne do isteka ugovora o zakupu.

Vila 'Miločer'
Vila “Miločer”foto: Vuk Lajović

S druge strane, Vladina kompanija, koja je vlasnik grad-hotela Sveti Stefan i vile “Miločer” takođe je pokrenula arbitražni postupak pred sudom u Londonu protiv zakupaca, kako bi zaštitila svoja prava iz ugovora, ali i kapital akcionara i imovinu društva…

Vlada je 2007. dala u višedecenijski zakup najelitnije domaće ljetovalište grad-hotel Sveti Stefan, vilu “Miločer” i tadašnji hotel “Kraljičinu plažu”. Zakupac se obavezao da hotele mora držati otvorenim minimum 11 mjeseci, ali i da u rekonstrukciju Svetog Stefana uloži 50 miliona eura, dok je prećutano da mu je dozvoljeno da u Miločerskom parku, na mjestu nekadašnjeg hotela “Kraljičina plaža”, izgradi novi, ali i depadans sa 66 stanova za tržište, čija je vrijednost više desetina miliona eura, upravo onoliko koliko ih je navodno koštala rekonstrukcija grad-hotela Sveti Stefan i vile “Miločer”.

Glasovima poslanika DPS-a i Pozitivne, Skupština je 2015. amionovala aneks ugovora koji je predložila Vlada Mila Đukanovića.

Aneksom je za Sveti Stefan produžen zakup za 12 godina, do 2049. i smanjena kirija sa 1,6 na 1,1 milion eura.

Za “Kraljičinu plažu” zakup je produžen sa 30 na 90 godina i omogućena izgradnja kondo-hotela, odnosno pola apartmana za prodaju, a pola za hotelsku djelatnost.

Kažanegra: Zamislite da je Akropolj zatvoren

Jedan od pokretača incijative za vraćanje Svetog Stefana u državno vlasništvo, mještanin Blažo Kažanegra, kazao je da nije dobro za crnogorski turizam, ali ni brend “Sveti Stefan”, što nije otvoren, a već je skoro jul.

”Brend ‘Sveti Stefan’ nadaleko je poznat u svijetu i proslavljao je staru Jugoslaviju. Sa druge strane, nije ni rješenje da hotel radi, a da su mještani gurnuti u geto ili neku vrstu aparthejda, bez osnovnih ljudskih prava na slobodu kretanja, bez prava na svoje kulturno nasljeđe, prava na svoju istoriju. Nije ni rješenje da je imovina zapuštena i da se plaže ne održavaju. Ako ne radi kao hotel, neka Sveti Stefan makar bude otvoren kao grad-muzej za dnevne posjete, uz plaćanje ulaznice. Svaki turista koji dođe u Crnu Goru mora imati mogućnost da posjeti Sveti Stefan, makar nakratko, jer je nacionalni simbol koji se nalazi na svim brošurama, na glavnom mjestu. Zamislite da atinski Akropolj nije dostupan turistima… Ili rimski Koloseum?”, rekao je za “Vijesti”.

Pozvao je Vladu i zakupce da pokušaju da pronađu neko rešenje za ovo ljeto, “na korist svih”.

”Zarad očuvanja ovog čuvenog brenda našeg turizma, neka se dogovore da se grad otvori za dnevne posjete, makar duž jedne trase, od glavnog ulaza do crkvi. Sigurno bi dnevno više hiljada ljudi ulazilo u grad, što bi donosilo značajne prihode. Država može ponuditi da ona pokriva dio troškova (čišćenje, obezbjeđenje…) a sav prihod da ide zakupcu. Sveti Stefan je 500 godina bio grad… tako da bi bilo prirodno da opet makar malo liči na grad. Po ovakvom principu funkcionišu i Dubrovnik i Korčula i Rovinj, pa oni nisu ništa manje elitniji od Svetog Stefana, i više novca prihoduju. Ukoliko bude dobre volje na svim stranama, ovaj model može biti putokaz budućeg održivog rješenja za grad-hotel, na korist svih, i mještana i investitora i Vlade, uz poštovanje međusobnih prava”, kazao je Kažanegra.

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas