Sudska odluka o abortusu "destabilizujuća", izmijeniti senatsku proceduru

Sudska odluka o abortusu “destabilizujuća”, izmijeniti senatsku proceduru


Predsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden rekao je da je odluka Vrhovnog suda kojom je ukinuto ustavno pravo na abortus “destabilizujuća”, ali da ne utiče na američku poziciju u svijetu.

Bajden je govorio na konferenciji za novinare na kraju petodnevne evropske turneje u okviru koje se sastao sa NATO saveznicima na samitu u Madridu i liderima G7 u Bavarskim Alpima, dok se Amerika i dalje suočava sa posljedicama prošlonedjeljne odluke najviše sudske instance u zemlji, prenosi agencija Asošijeted pres.

“Amerika je u boljoj poziciji da bude svjetski lider nekog ikada ranije. Međutim, jedna stvar koja je destabilizujuća je nečuveno ponašanje Vrhovnog suda Sjedinjenih Država koji nije samo ukinuo presudu u slučaju Ro protiv Vejda, već i u suštini doveo u pitanje pravno na privatnost. Mogu da razumijem zašto su Amerikanci nezadovoljni onim što je uradio Vrhovni sud”, poručio je Bajden.

Takođe je naglasio da bi podržao izmjenu filibastera – procedure u Senatu prema kojoj je potrebno 60 glasova za usvajanje većine zakona – da bi se omogućilo usvajanje predloga o zaštiti prava na abortus na nacionalnom nivou prostom većinom. Međutim, demokrate nemaju dovoljno glasova u Senatu za ukidanje filibastera, prenosi Glas Amerike.

Bajden je naglasio da “moramo usvojiti zakone o pravu na abortus u svih 50 američkih država”.

“Ako filibaster bude prepreka tome, kao kada je riječ o biračkim pravima, onda bi trebalo da postoji izuzetak iz te procedure za ovu akciju”, rekao je Bajden.

Takođe je najavio da će sa guvernerima država razgovarati o pravu na abortus.

Poslije odluke Vrhovnog suda da ukine presudu u slučaju Ro protiv Vejda kojom je legalizovan abortus širom SAD, o tom pitanju bi sada trebalo da odlučuju pojedinačne države. Očekuje se da će u gotovo polovini abortus biti zabranjen ili će biti uvedene oštre restrikcije.

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas