Štrpce, obustavljena gradnja mini-hidroelektrane

Štrpce, obustavljena gradnja mini-hidroelektrane


Na sastanku u Štrpcu tražila se obustava radova na objektu za koji je lokalna samouprava u Štrpcu dala dozvolu 2013. godine, da bi je 2016. povukla.

Zabrana je potvrđena prošle godine, posle dvomesečnih protesta građana. Njihov predstavnik Dobrivoje Stevanović iz organizacionog odbora za odbranu reka Šar-planine smatra da će doći do zaustavljanja izgradnje mini-hidroelektrane.

Investitor je na sastanku potvrdio da nema sva dokumenta za gradnju, ali i da mu nedostaju ugovori sa vlasnicima parcela kroz koje bi trebalo da prođu cevi.

Pravnik Milovan Filipović objašnjava da gradnja mini-hidrocentrale nije u skladu sa zakonom jer za vodu isključivu nadležnost ima samo lokalna samouprava.

Predstavnici Opštine Štrpce osudili su upotrebu sile protiv građana koji su mirno protestovali. Zamenik gradonačelnika Štrpca Ivica Tanasijević kaže da je opština tu da pomogne građanima, ali i da zajedno sa njima nađe zakonsko rešenje.

Sledeći korak u rešavanju ovog problema je zasedanje Skupštine opštine Štrpce. Do tada, bager ostaje u Štrpcu, ali neće kopati.Izvor

Preporučeno za vas