Radovi na Sjevernom toku 2

Stejt department: Sjeverni tok 2 sredstvo nastavka ruske agresije na Ukrajinu


U dokumentu se ukazuje da bi Sjeverni tok 2 pomogao da se očuva značajna zavisnost Evrope od ruskog prirodnog gasa, čime se evropski partneri i saveznici SAD izlažu ekonomskoj i političkoj ranjivosti
Edit

Sjeverni tok 2 je sredstvo koje Rusija koristi da bi nastavila neprekidnu agresiju na Ukrajinu koju želi da spriječi da se što više integriše sa Evropom i Sjedinjenim Državama, saopštio je američki Stejt department u najnovijem dokumentu nazvanom “Činjenice o protivljenju SAD Sjevernom toku 2”.

“Sjeverni tok 2 omogućio bi Rusiji da zaobiđe Ukrajinu u procesu tranzita gasa ka Evropi, što bi Ukrajini oduzelo značajne prihode i povećalo njenu ranjivost na rusku agresiju”, navodi se u dokumentu Biroa za energetske resurse Stejt departmenta, prenio je danas Glas Amerike.

U dokumentu se podsjeća da je predsjednik SAD Donald Tramp potpisao Zakon o izdvajanjima za nacionalnu odbranu (NDAA) za fiskalnu godinu 2020, koji obuhvata odeljak 7503 (d), poznat i kao Zakon o zaštiti energetske bezbjednosti Evrope (PEESA) iz 2019. godine.

Takođe se ukazuje da bi Sjeverni tok 2 pomogao da se očuva značajna zavisnost Evrope od ruskog prirodnog gasa, čime se evropski partneri i saveznici SAD izlažu ekonomskoj i političkoj ranjivosti i dodaje da se zbog toga vlada SAD i mnoge evropske zemlje protive tom gasovodu.

U dokumentu se podsjeća da je predsjednik SAD Donald Tramp potpisao Zakon o izdvajanjima za nacionalnu odbranu (NDAA) za fiskalnu godinu 2020, koji obuhvata odeljak 7503 (d), poznat i kao Zakon o zaštiti energetske bezbjednosti Evrope (PEESA) iz 2019. godine.

U tekstu se naglašava da bi uključene strane morale da se pobrinu da plovila koja učestvuju u “Sjevernom toku 2” odmah prekinu sa aktivnostima u vezi sa izgradnjom, kako je ukazala Kancelarija za kontrolu stranih sredstava (OFAC) inače će se suočiti sa sankcijama, kako je opisano u  Zakonu o zaštiti energetske bezbjednosti Evrope.

“Vlada Sjedinjenih Država snažno podržava diversifikaciju snabdijevanja energijom, jer opcije pomažu u smanjenju uloge geopolitike na energetskim tržištima, doprinose padu cijena i poboljšanju energetske sigurnosti jedne zemlje”, dodaje se u dokumentu i kao primjer navodi da je činjenica da su imali na raspolaganju mogućnost uvoza američkog prirodnog gasa u tečnom stanju (LNG), evropskim potrošačima uštedjela osam milijardi dolara u pregovorima o snižavanju cijena sa postojećim dobavljačima.

Stejt department zaključuje da će se rukovoditi slovom novog zakona o izdvajanjima za nacionalnu odbranu (NDAA), kojim se državnom sekretaru daje rok do 60 dana da podnese izvještaj Kongresu radi identifikacije entiteta koji krše taj zakon.

Sekretar će taj izvještaj sačiniti po hitnom postupku, a SAD će uvesti sankcije, osim ako uključene strane odmah ne pokažu napore i dobru volju da počnu sa prekidom aktivnosti i potpuno prestanu te aktivnosti u roku od 30 dana. Svaka kompanija uključena u “Sjeverni tok 2” mora pažljivo da razmotri šta to znači za njihovo poslovanje.

Sjedinjene Države namjeravaju da zaustave izgradnju “Sjevernog toka 2”, navodi Stejt department i podsjeća da je Kongres reagovao i predsjednik potpisao predlog zakona.

Kako se dodaje, stav SAD prema “Sjevernom toku 2” bio je dosljedan tokom više administracija, kao dio dugogodišnje prakse promovisanja energetske sigurnosti kroz diversifikaciju snabdijevanja energijom, prema zemlji porekla, putu isporuke i vrstama goriva, uključujući i obnovljive izvore energije.

Svako ko se bavi poslovima trgovanja energijom treba da to radi pod fer uslovima, koji su transparentni i posluje u skladu sa tržišnim principima, naveo je Stejt department, a prenio Glas Amerike.

Source link

Preporučeno za vas