Stejt department o stanju ljudskih prava u Srbiji

Stejt department o stanju ljudskih prava u Srbiji


U izveštaju objavljenom na sajtu Stejt departmenta navodi se i da je Vlada Srbije preduzela korake da krivično goni zvaničnike koji su prekršili ljudska prava u redovima policije i na drugim nivoima vlasti, kao i da ih kazni u slučaju donošenja presuda.

Dodaje se da posmatrači ipak veruju da brojni slučajevi korupcije, društvenog i nasilja u porodici, kao i druge zloupotrebe nisu prijavljeni ni kažnjeni. 

U izveštaju se navodi da su od 1. marta formirane četiri nove specijalizovane jedinice za borbu protiv korupcije i ekonomskog kriminala, kao i četiri korespondirajuća pravosudna odeljenja i osam policijskih jedinica u skladu sa zakonima usvojenim 2016. godine.

Zakon daje tužiocima ovlašćenja da formiraju radne grupe za borbu protiv kriminala, i poboljšava razmenu informacija između vladinih agencija i javnih tužilaca.

Ipak, u izveštaju se dodaje da iako postoji pravni okvir za borbu protiv korupcije, službama nadležnim za to pitanje nedostaje adekvatno osoblje i one nisu integrisane sa ostalim pravosudnim organima, što onemogućava razmenu informacija i dokaza sa tužilaštvima.

U delu izveštaja o Kosovu piše da se kršenja ljudskih prava najviše ogledaju u proterivanju izbeglih, ukorenjenoj korupciji u vladi, nasilju nad novinarima, ali i u pretnjama i nasilju prema nacionalnim manjinama i marginalnizovanim grupama, i to od strane bezbednosnih snaga.

Izveštaj o stanju ljudskih prava u svetu radi se svake godine od 1977. godine a obuhvata oko 200 država i teritorija. Rezultat je saradnje stotina američkih misija širom sveta i zvaničnika Departmenta.Izvor

Preporučeno za vas