Stefanović: Kosovo u Interpolu omogućilo bi teroristima pristup podacima

Stefanović: Kosovo u Interpolu omogućilo bi teroristima pristup podacima


Pored toga što bi odluka o eventualnom prijemu predstavljala kršenje međunarodnog prava, Rezolucije 1244 SB UN i svih drugih normativa koji propisuju ko može a ko ne biti članica Interpola, bila bi izuzetno opasna i zbog činjenice da bi baze podataka Interpola koje sadrže i podatke o osumnjičenima za najteža krivična dela, uključujući i terorizam, mogle dopasti upravo u ruke teroristima, kaže Stefanović.

"Neposredno pred zasedanje Generalne skupštine Interpola na kojoj će se odlučivati o zahtevu takozvanog Kosova, smatram da mi je dužnost da kao ministar unutrašnjih poslova upozorim javnost, ne samo naše zemlje, već i čitave Evrope i sveta, na moguće posledice", rekao je Stefanović za Tanjug. 

Podsetio je da je sa područja Kosova ogroman broj ljudi otišao i dan-danas odlazi da se bori za Islamsku državu i da prištinske vlasti imaju veoma blagonaklonu politiku prema ljudima koji se uključuju u terorističke redove. 

"Očigledno je da ne postoje ni posvećenost niti volja da se suprotstave takvoj vrsti radikalizacije i regrutacije ovih ljudi, koji odlaze da daju svoj život u najtežim terorističkim aktima sada u Siriji, a sutra ko zna, možda negde u Evropi", rekao je Stefanović. 

Ako teorijski zamislimo mogućnost da Kosovo postane član Interpola, jasno je kakva bi se "Pandorina kutija" otvorila, smatra ministar policije.

"Time bi baze podataka Interpola o osumnjičenima za terorizam, pogotovu sa Kosova i Metohije, mogle da se nađu upravo u rukama terorista, a direktnim pristupom ovim bazama mogle bi da se uspore, spreče i onemoguće policijske istrage tih slučajeva", rekao je Stefanović.

Napomenuo je da žali što jedan broj zemalja ne sagledava dovoljno ozbiljno moguće dalekosežne posledice tog scenarija.

Njegova je dužnost, kaže, da, između ostalog i zbog tog rizika, još jednom svim državama članicama Interpola poruči da ozbiljno razmisle i preispitaju svoje eventualne odluke da glasaju za prijem takozvanog Kosova. 

Svoje odluke, ističe, naročito treba da preispitaju one države koje vrše pritisak na zemlje koje do sada nisu priznale nezavisnost Kosova kako bi glasale za prijem u Interpol.

"Treba dobro da razmisle da li time čine medveđu uslugu svojim policijama, svojim bezbednosnim sistemima i na kraju krajeva da li dovode u opasnost građane svojih država", zaključio je Stefanović.

O pitanju članstva Kosova u Interpolu govorile su i državne sekretarke MUP-a Dijana Hrkalović i Biljana Popović Ivković u Abu Dabiju. One su na sastanku sa predstavnicima diplomatskog kora rekle da ne postoji nijedan pravni argument koji bi opravdao članstvo takozvanog Kosova u Interpol.

Popović Ivkovićeva je upozorila da bi eventualni prijem tzv. Kosova u Interpol predstavljao opasan presedan i kršenje pravila i procedura ove međunarodne policijske organizacije.

Hrkalovićeva je upozorila da situacija u južnoj srpskoj pokrajini jasno pokazuje nemogućnost lokalnih organa i evidentan nedostatak političke ili bilo koje druge volje prištinskih institucija da se bore protiv organizovanog kriminala i terorizma.Izvor

Preporučeno za vas