Maketa budućeg turističko-stambenog naselja na mjestu Kraljičine plaže -

Statis i Pua grade, a „Miločeru” rastu dugovi


Državna kompanija koja Petrosu Statisu i Vei Seng Pui izdaje prostor bivše Kraljičine plaže ima akumulirani dug od 4,6 miliona
Edit

Izdavanje u zakup nekadašnjeg hotela “Kraljičina plaža” na četiri decenije i zemljišta uz hotelski kompleks na devet decenija, kompaniji “Adriatic properties” naturalizovanim Crnogorcima Petrosu Statisu i Vei Seng Pui, Vladinu kompaniju – Hotelsko turističko preduzeće “Miločer” praktično je otjeralo u višemilionske dugove.

To je potvrđeno u posljednjem finansijskom izvještaju koji je ta firma, u stoodstotnom vlasništvu Vlade, predala Poreskoj upravi a gdje se navodi da je ukupni akumulirani dug dostigao 4,6 miliona eura.

Statis i Pua dobili su saglanost da na zakupljenoj imovini državne hotelske kompanije u samom srcu Pržna – u stoljetnom Miločerskom parku, grade novi hotel sa 60 soba i depadanse sa 66 apartmana za tržište. Mještani i gradska vlast Budve protive se izgradnji stanova za tržište zbog čega su i organizovali proteste, ali se niko iz Vladine kompanije svih prethodnih godina nije oglasilo.

Firma od svega troje zapošljenih, koja bi trebalo “lijepo da živi” od godišnje zakupnine koju dobija od “Adriatic propertisa”, samo tone u još veće milionske dugove.

U bilansu uspjeha u posljednjem finansijskom iskazu, predatom u aprilu prošle godine, firma je tokom 2018. poslovala sa gubitkom od 2,6 miliona eura, čime joj se ukupni gubitka popeo na 4,6 miliona eura.

Imovina firma je 2018. vrijedila 13,6 miliona eura, 2,2 miliona eura manje nego što je vrijedila 2017. Dugorični kredit firme je 867 hiljada eura. Vladina kompanije 2018. nije imala prijavljenih prihoda, dok su rashodi iznosili 399 hiljada eura.

Doskorašnji glavni državni arhitekta Dušan Vuksanović, dao je u avgustu saglasnost na idejno rješenje za novi hotel “Kraljičina plaža”, na osnovu koga je urađen glavni projekat, a potom i prijavljena gradnja.

Opština je svojevremeno onemogućila izdavanje građevinske dozvole, kada joj je Ministarstvo održivog razvoja i turizma priznalo svojstvo stranke u postupku. Međutim, donošenjem novog zakona, procedura je išla u korist Statisove firme, uprkos jasnom stavu nove budvanske vlasti da se ne dozvoli betonizacija Miločerskog parka. Skupština opštine je prije dvije i po godine donijela Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka i neposrednog zaleđa ostrva Sveti Stefan kojom se ne podržava izgradnja novih, već samo rekonstrukcija postojećih objekata u postojećim gabaritima.

Hotelski rizort “Miločer“ imaće dvije podrumske etaže, prizemlje i četiri sprata, a visina hotela od kote prizemlja do krova biće 21,84 metara.

“Ukupan smještajni kapacitet je 126 ključeva (262 kreveta) od čega je 60 hotelskih soba i 66 apartmana. Površine hotelskih soba su od 30 do 70 kvadrata i projektovane su kao jednokrevetne i dvokrevetne. Strukturu apartmana, zavisno od veličine, od 62 do 317 kvadrata, čine ulazni hol sa toaletom, kuhinja, trpezarija, dnevni boravak, degažman, dvije do četiri sobe (sa kupatilom i garderoberom), radna soba, prostorija za osoblje, terasa sa pripadajućim zelenilom. Apartmani su projektovani kao dvokrevetni, trokrevetni, četvorokrevetni, petokrevetni i šestokrevetni. Sve terase su ozelenjene i pružaju gostima doživljaj planinskog zelenila. Za lica sa invaliditetom predviđeno je 11 soba u prizemlju“, stoji u idejnom rješenju.

“Adriatic properties” je dugoročni zakupac grad hotela “Sveti Stefan” i “Vile Miločer” kao i hotela “Kraljičina plaža”, prema ugovorima o zakupu zaključenim 2007. godine sa HG “Budvanska rivijera” i HTP Miločer. Skupština Crne Gore je aneksom ugovora produžila zakup „Svetog Stefana” „Vile Miločer” i „Kraljičine plaže“ sa 30 na 42 godine, dok je zemljište uz Kraljičinu plažu, gdje se planira gradnja depadansa sa apartmanina dato na 90 godina zakupa.

Lični rashodi za troje zaposlenih 71.502 eura

Prema finansijskom iskazu, za troje zaposlenih u ovoj kompaniji koja samo izdaje lokaciju Statisu i Pui, ukupan iznos bruto zarada i obaveza poslodavca bio je 52.365 eura.

To znači da im je prosječna mjesečna neto zarada 900 eura.
Oni su dobili i 8.875 eura na ime “naknada troškova smještaja i ishrane na službenom putu, naknade troškova prevoza na službenom putu”.

Stavka ukupni “troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi” iznosila je 71.502 eura.

Source link

Preporučeno za vas