Šta je Ibrahim Rugova govorio o razmeni teritorija


Kako je naveo portal Lajmi.net, Petrit Seljimi, bivši bliski saradnik Hašima Tačija, objavio je celu izjavu Rugove iz 1994. godine, nakon što je Tači ranije danas ponovo govorio na Fejsbuku o razmeni terotorija sa Srbijom, rekavši da je i Ibrahim Rugova bio za to.

Radi se o intervjuu koji je Rugova dao za list Zeri pod naslovom "Podela ne, razmena da", u kojem je Rugova rekao:

"I mi možemo da pravimo tu vrstu ‘nagodbe’. Utoliko više kada imamo istorijski, etnički, pravni i politički legitimitet nad Kosovom. Ne treba zaboraviti da je Kosovo bilo konstitutivna jedinica jugoslovenske federacije. Međutim, ponavljam, za nas je neprihvatljiva podela Kosova. Možemo da napravimo samo razmenu teritorija, tako da za Leposavić i neke teritorije na severu Kosova, nastanjene srpski većinskim stanovništvom, dobijemo Preševo i druge oblasti u južnoj Srbiji, nastanjene albanski većinskim stanovništvom."

Tačijeva izjava, međutim, naišla je na prilično burne reakcije nekadašnjih Rugovinih saradnika, uključujući i Miljazima Krasnićija, koji su rekli da nikada nisu čuli Rugovu da je govorio o razmeni teritorije sa Srbijom.

Tu Rugovinu izjavu "nije zapamtio" ni Ismet Bećiri koji je oštro reagovao na izjavu Tačija, navodeći da predsednik pokušava da iskrivi izjave Rugove.Izvor

Preporučeno za vas