Šta fali da se ubrzaju evrointegracije?

Šta fali da se ubrzaju evrointegracije?


Da bi se Srbija dočepala 2025. godine kao moguće za ulazak u Uniju, do 2023. treba da otvori 19, a zatvori svih 35 poglavlja, i onda sačeka zeleno svetlo parlamenata država članica. Da li je 2025. moguća godina?

"Ako me pitate šta je u ovom trenutku moguće, da li je 2025. moguća ili ne, ja bih rekao da ona nije nemoguća, ali nije ni preterano realna u ovom trenutku. Imajući u vidu da se u ovom konkretnom trenutku nijedna ni druga strana ne trude previše u onome što bi trebalo da dokaže njihov kredibilitet kada je u pitanju budućnost, ne samo zapadnog Balkana, nego i EU", procenjuje Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike.

Dok ne rešimo velike političke probleme, poput pregovora sa Prištinom, druge teme su na čekanju.

"Ukoliko se te prepreke u dogledno vreme otklone, šanse da otvorimo i zatvorimo sva poglavlja do kraja 2023. godine rastu", ističe Suzana Grubješić iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Osim uvećanja pretpristupnih fondova za zapadni Balkan, Strategija je donela šest inicijativa – za jačanje vladavine prava, veću bezbednost i angažovanje oko migracija, podršku socio-ekonomskom razvoju, bolju saobraćajnu i energetsku povezanost, digitalnu agendu za region i podršku pomirenju.

Prvi test za politiku proširenja i ozbiljnost EU jeste junski samit, kada Severna Makedonija, a možda i Albanija, treba da dobiju datum za početak pregovora.Izvor

Preporučeno za vas