Srbija i Palestina potvrdile međusobnu podršku u međunarodnim forumima

Srbija i Palestina potvrdile međusobnu podršku u međunarodnim forumima


Posle sastanka dva ministra, potpisani su i sporazumi, jedan koji su potpisali ministri Dačić i El Maliki koji se odnosi na ukidanje viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, a ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i palestinski ministar potpisali su sporazum o saradnji srpskog Ministarstva sa Visokim savetom za omladinu i sport Palestine.

Dačić je istakao je da mu je veliko zadovljstvo što ima priliku da ugosti velikog prijatelja Srbije, koji je, kako je rekao, i lično doprineo razvoju prijateljstva Srbije i Palestine, ali i zajedno sa palestinskim predsednikom Abasom podržava Srbiju u svim međunarodnim organizacijama po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ne glasajući za prijem Kosova u međunarodne organizacije.

"Nesporno je da postoji tradicionalno prijateljstvo i da imamo dobre odnose", kazao je Dačić podsetivši da je bivša Jugoslavija među prvima priznala Palestinu, čak i pre nekih arapskih zemalja.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se zajednički angažuju da nastave da jačaju bilateralnu saradnju u različitim formama i raznim oblastima.

"Zahvalni smo Palestini na principijelnoj podršci povodom Kosova i Metohije, a ta podrška je od izuzetne važnosti jer je Palestina veoma cenjena i to ne samo u muslimanskom svetu, već se njihov stav ceni i u drugim zemljama", kazao je šef srpske diplomatije.

Kako je naveo, palestinska podrška je bitna i zato što se sa Kosovom često iskorišćava pitanje islama i vere, kako bi na taj način došli do priznavanja nezavisnosti od muslimanskih zemalja koje, dodaje, nisu pronikle u suštinu problema.

Pojašnjava da mnoge muslimanske zemlje ne znaju da se to razlikuje od borbe nekog naroda na samoopredeljenje, jer Albanci već imaju svoju državu – Albaniju, a da na KiM čine manjinu u Srbiji, te da svako proglašenje secesije predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Što se tiče Srbije, Dačić je ponovo istakao da naša zemlja podržava rešenje izraelsko-palestinskog konflikta po modelu dve države.

"U tom smislu nema promene u nasem viđenju ni statusa Jerusalima do postizanja trajnog rešenja koje treba da bude zasnovano na osnovu dogovora dve strane. Mi se protivimo unilateralnim rešenjima i zalažemo se za relitavizaciju mirovnog porocesa na Bliskom istoku", istakao je Dačić.

Kako je naveo, na današnjem sastanku razgovarali su i o mnogim temama, kao što su stipendije za studente iz Palestine, otvaranje našeg diplomatskog predsedništva u Ramali, a dogovorili su i da Maliki, kao ministar inostranih poslova Palestine bude na čelu Mešovitog komiteta dve zemlje.

Poziv Abasu da poseti Srbiju

Istakao je da je palestinski predsednik Mahmud Abas pozvan da dođe u posetu Srbiji i podsetio da je pre tri godine proveo Božić u Vitlejemu i to zahvaljujući njegovom današnjem gostu.

Maliki je zahvalio na svemu što je Srbija uradila za Palestinu i palestinski narod, i u regionalnim i u međunarodnim forumima.

Kako je naveo, Srbija se pokazala kao prijatelj i kao neko ko je posvećen principima.

"Naša namera je da vidimo kako dalje možemo da ojačamo naše odnose tako da oni reflektuju pravo prijateljstvo između Srbije i Palestine, kako na nivou političkih lidera, tako i na nivou ljudi", kazao je Maliki.

Dodao je da ne treba da se prihvati određeni vakum koji postoji između političara i običnog naroda, već da je potrebno da se krećemo i radimo paralelno.

"Zato je ideja da spojimo sve aspekte srpskog i palestinskog društva, posebno poslovne zajednice, a jedna od ideja je da organizujemo neki biznis forum na marginama Mešovitog komiteta, kako bi se našli načini za zajedničke investicije", rekao je Maliki.

Kada je u pitanju politička dimenzija, kako je naveo, Palestina podržava poziciju Srbije po pitanju Kosova i ne mogu da prihvate nijednu poziciju koja nije u skladu sa srpskom pozicijom kada je Kosovo u pitanju.

Dodaje da žele da promovišu srpsku poziciju na međunarodnom nivou u onim zemljama i organizacijama gde imaju nekog uticaja i kazao da očekuju da i Srbija promoviše njihovu poziciju u forumima gde ona ima uticaj.

Govoreći da je juče potpisan Sporazum o saradnji u oblasti bezbednosti, El Maliki je kazao da je saradnja u toj oblasti veoma važna, a da taj sporazum uključuje sve što se tiče bezbednosti, ne samo razmenu zatvorenika, već i informacija, zajedničko suočavanje sa izazovima, uključujući i borbu sa međunarodnim terorizmom i borbu protiv međunarodnih savremenih zločina koji su, kako kaže, veoma sofisticirani.

Kako je naveo, najverovatnije će u junu biti održana sednica mešovitog komiteta, a od velike važnosti bi bilo i da tada prisustvuju predsednici dve zemlje.Izvor

Preporučeno za vas