Slavko Gak: “Biće još mesta u vrtićima”

 

Na adrese 16 od ukupno 17 beogradskih predškolskih ustanova stiglo je 3.378 žalbi roditelja koji u prvom krugu nisu dobili mesto u vrtiću, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak. On je istakao da će se konačan broj žalbi znati nakon 27. juna kada istekne i žalbeni rok u predškolskoj ustanovi “11. april” na Novom Beogradu.

Ipak, kako kaže, evidentno je da će broj žalbi ove godine biti manji budući da je prošle godine stiglo 5.363 prigovora roditelja.

– Od toga je u korist roditelja prošle godine rešeno skoro 2.000 žalbi. Ove godine očekujem oko 4.000 žalbi ukupno nakon čega će ih upisne komisije razmatrati i potom objaviti konačnu listu upisane dece – rekao je Gak.

 

On je poručio da će mesta u vrtićima biti još budući da će se odobaravati povećanje od 20 odsto kapaciteta tamo gde je moguće ali da će se i kroz započete projekte otvarati nova mesta. Gak je istakao da će u septembru mališane primiti i novi vrtić na Altini čija je izgradnja pri kraju ali da je u planu i adaptacija dela prostora u još šest škola, dela prostora Opštine Vračar, prostora u Surčinu i Sopotu, te tri poslovna prostora Ministarstva odbrane. Prošle godine su adaptacijom otvorena tri vrtića, u osnovnim školama „1.300 kaplara” na Zvezdari i „Vojvode Mišića” na Savskom vencu i dela biblioteke u Ovči.

 

– Nastavićemo dalje da se borimo sa pritiskom na predškolske ustanove koji je naglo porastao smanjenjem cene vrtića na 5.590 dinara. Sada imamo istorijski broj upisane dece u vrtićima ali otvaraćemo nova mesta dok god postoji dodatna potreba za njima – zaključio je Gak.

 

 

Preporučeno za vas