Zgrada Makedonskog parlamenta

Sjeverna Makedonija će unaprijed ratifikovati sporazum o pristupanju NATO-u


Vlada Zorana Zaeva ide na taj “plan B” jer će 11. februara Sobranje – parlament Sjeverne Makedonije biti raspušteno zbog vanrednih poslaničkih izbora koji su dogovoreni za april, a neizvjesno je kada će Španija dobiti vladu i potvrditi Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u
Edit

Sjeverna Makedonija će Sjevernoatlantski sporazum sa NATO-om ratifikovati prije no što posljednja članca te alijanse, Španija, potvrdi Protokol o pristupanju, odlučila je danas Vlada u Skoplju.

Vlada Zorana Zaeva ide na taj “plan B” jer će 11. februara Sobranje – parlament Sjeverne Makedonije biti raspušteno zbog vanrednih poslaničkih izbora koji su dogovoreni za april, a neizvjesno je kada će Španija dobiti vladu i potvrditi Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u.

U saopštenju sa sjednice Vlade se navodi da je ona utvrdila Predlog zakona o ratifikaciji Sjeveroatlantskog sporazuma Sjeverne Makedonije sa NATO-om, koji će biti poslat Skupštini na “usvajanje sa odloženim dejstvom”.

“Predlogom Zakona se predviđa da odluka o ratifikaciji Sjevernoatlantskog sporazuma s NATO-om stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Sjeverne Makedonije i da bude deponovana u Vašingtonu kada Španija ratifikije Protokol o stupanju naše zemlje u punopravno članstvo u toj alijansi”, piše u saopštenju Vlade u Skoplju.

Španija je posljednja država-članica NATO-a koja, zbog unutrašnje političke krize i vanrednih parmentarnih izbora, još nije ratifikovala Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije Alijansi.

Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u potpisan je u sjedištu zapadne vojne alijanse u Briselu početkom februara ove godine i za devet mjeseci ga je ratifikovalo 28 država.

Sjeverna Makedonija je postupak priključenja NATO-u počela u drugoj polovini 2018, pošto je poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svijetu dobila 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu.

Source link

Preporučeno za vas